Numărul total de cazuri confirmate depăşeşte 200, iar trei pacienţi şi-au pierdut viaţa ca urmare a problemelor respiratorii cauzate de noul tip de coronavirus.
Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a declarat că numărul de cazuri a crescut din cauza „intensificării căutărilor şi testării”.
Noile cazuri au fost depistate în oraşele Wuhan, Beijing and Shenzhen. Este pentru prima dată când autorităţile confirmă răspândirea virusului în afara focarului iniţial din oraşul Wuhan, potrivit Mediafax.
Virusul s-a răspândit şi în afara Chinei, fiind confirmate două cazuri în Thailanda, unul în Japonia, iar un altul în Coreea de Sud.
Duminică seară, oficialii chinezi au transmis că 170 de oameni din Wuhan sunt în continuare internaţi în spital ca urmare a infecţiei cu noul coronavirus. Nouă pacienţi sunt în stare critică.
Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a avertizat că noul coronavirus din China s-ar putea răspândi la nivel mondial şi a îndemnat spitalele din întreaga lume să se pregătească pentru acest scenariu.
Oamenii de ştiinţă britanici estimează că numărul persoanelor deja infectate cu noul coronavirus apărut în China este mult mai mare decât sugerează bilanţul oficial, probabil fiind de până la 1.700.
Coronavirusurile fac parte dintr-o mare familie de virusuri care provoacă boli diverse, de la răceala comună la SARS, potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS). Simptomele sunt şi ele diverse, de la febră la insuficienţă renală, iar, în unele cazuri, la deces. Unele se transmit uşor de la o persoană la alta, altele, nu.
Virusul SARS a infectat peste 8.000 de oameni şi a ucis 774, într-o epidemie care a afectat Asia şi apoi 37 de ţări, în perioada 2002 – 2003.
Un coronavirus este vinovat şi de MERS (Sindromul Respirator din Orientul Mijlociu), identificat iniţial în Arabia Saudită, în 2012. MERS a ucis 851 de oameni la nivel global, potrivit OMS.
Noul coronavirus detectat în Wuhan nu pare a fi atât de puternic precum SARS şi MERS, având drept simptome principale febra şi dificultăţile respiratorii.