Home » D:News » Ştiinţa a confirmat! Relaţiile sexuale regulate întârzie instalarea menopauzei

Ştiinţa a confirmat! Relaţiile sexuale regulate întârzie instalarea menopauzei

Ştiinţa a confirmat! Relaţiile sexuale regulate întârzie instalarea menopauzei
Publicat: 24.01.2020
Femeile care au relaţii intime cel puţin o dată pe lună prezintă o probabilitate cu 28% mai mică de a intra la menopauză devreme comparativ cu cele de aceeaşi vârstă care nu sunt la fel de active sexual, potrivit unui nou studiu publicat în Royal Society Open Science, citat de Reuters.

Diferenţele reflectă reacţia organismului la presiunile procesului de evoluţie.

„Dacă o femeie are relaţii intime rar sau fără o anumită frecvenţă atunci când se apropie de mijlocul vieţii, organismul nu va primi indiciile fizice ale unei posibile sarcini”, spun Megan Arnot şi Ruth Mace, cercetători la Colegiul Universitar din Londra.

În loc să ovuleze, potrivit acestei teorii, „ar fi mai bine – din perspectiva maximizării condiţiei fizice – ca femeia să nu mai aloce resurse fertilităţii şi să investească energia pentru îngrijirea oricărei rude pe care o are”, intrând astfel la menopauză.

Studii anterioare care au încercat să stabilească de ce femeile căsătorite intră la menopauză mai târziu decât cele necăsătorite sau divorţate au sugerat că este importantă influenţa feromonilor masculini, compuşi chimici naturali care atrag sexul opus.

La noul studiu, care a debutat în 1996 şi s-a desfăşurat pe mai multe decenii, au participat aproape 3.000 de femei din SUA, cu o vârstă medie iniţială de 46 de ani. La debutul studiului, niciuna dintre participante nu intrase la menopauză. 78% dintre ele erau într-o relaţie de lungă durată cu un bărbat, iar 68% locuiau cu partenerul.

Proiectul „SWAN” a avut ca scop colectarea informaţiilor despre modificările biologice şi fiziologice din timpul menopauzei, potrivit Mediafax.

Asocierea dintre frecvenţa relaţiilor sexuale şi momentul instalării menopazei a reieşit în mod clar, spun autorii studiului, care au mai subliniat că, întrucât toate participantele erau heterosexuale, nu pot stabili dacă această concluzie ar fi valabilă şi în cazul relaţiilor homosexuale.

Nu s-a descoperit, însă, o legătură privind importanţa feromonilor masculini.

 

Mihaela STOICA
Mihaela STOICA
Mihaela Stoica a fost redactor-șef Descopera.ro între februarie 2015 - decembrie 2021, iar în prezent este colaborator al site-ului. Absolventă de Istorie, a fost mai întâi profesor. A intrat în presa online în 2006, la agenţia NewsIn. A lucrat apoi în redacţiile Adevărul şi Gândul, ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase