Astronautele NASA Jessica Meir şi Christina Koch au efectuat misiunea în afara avanpostului spaţial miercuri. Timp de şapte ore şi 29 de minute, acestea au lucrat pentru a înlocui nişte baterii nichel-hidrogen cu unele mai puternice, litiu-ion, parte a procesului de actualizare a sistemului de alimentare al ISS.
Aceasta a fost a doua ieşire în afara ISS pentru Meir şi a cincea pentru Koch.
Următoarea lor misiune este programată pe 20 ianuarie şi va presupune înlocuirea altor baterii.
Pe 25 ianuarie, astronauţii NASA Andrew Morgan şi ESA Luca Parmitano vor ieşi din avanpostul spaţial pentru a verifica un spectrometru.
Prima misiune în afara Staţiei Spaţiale Internaţionale (ISS) care a fost efectuată doar de astronaute – ce trebuia să aibă loc în luna martie 2019, dar a fost anulată din cauza lipsei unui costum de o mărime potrivită – a avut loc în octombrie. Atunci, Christina Koch şi Jessica Meir au înlocuit un sistem de control al bateriilor care se defectase.
Meir a venit pe ISS în luna septembrie 2019 şi atât ea, cât şi Koch s-au alăturat echipei de astronauţi a NASA în 2013. Clasa lor a avut cel mai mare procentaj de astronauţi candidaţi femei din istoria NASA.
După eşecul din luna martie, NASA a fost acuzată de sexism, mai ales că majoritatea angajaţilor sunt bărbaţi.
Sally Ride a fost prima femeie americană care a călătorit în spaţiu, la bordul navei spaţiale Challenger, 1983.
Un an mai târziu, astronauta sovietică Svetlana Savitskaia devenea prima femeie care a participat la o ieşire în afara staţiei spaţiale (Salyut 7).
Peste 500 de persoane au ajuns în spaţiu până în prezent, dar numai 11% au fost femei, potrivit Mediafax.
Pe de altă parte, în decembrie 2019, Christina Koch a stabilit un nou record pentru cea mai lungă perioadă petrecută în spaţiu de o femeie. Koch, în vârstă de 40 de ani, a sosit pe ISS pe 14 martie şi va reveni pe Terra în februarie, după 328 de zile petrecute în spaţiu. Anterior, recordul în domeniu i-a aparţinut tot unei astronaute a NASA, Peggy Whitson, care a petrecut 288 de zile la bordul ISS, în anii 2016 – 2017, potrivit Agenţiei spaţiale americane.