Încălzirea globală, poluarea apei, solului şi a aerului, incendiile şi intervenţia umană reprezintă probleme majore pentru ecosistemele din întreaga lume, care, dacă e să luăm în calcul modul în care pare să evolueze situaţia la nivel mondial, nu au cele mai bune perspective de viitor. Un plan recent al Organizaţiei Naţiunilor Unite încearcă să răspundă acestor probleme prin crearea unui cadru legislativ care să protejeze 30% din suprafaţa planetei; din care 10% ar trebui să se afle sub o protecţie strictă pentru a proteja biodiversitatea lumii, notează Science Alert.
Planul iniţial care a fost făcut public recent ar trebui să reprezinte subiectul discuţiilor care vor avea loc în luna octombrie la Kunming, China. Iniţiatorii proiectului speră că această întâlnire să reprezinte pentru biodiversitate un moment asemănător semnării Accordului de la Paris. Din păcate, după cum subliniază diferiţi experţi din ONG-uri şi think thank-uri care operează la nivel global, un astfel de plan ar putea să reprezinte un punct de cotitură în evoluţia eforturilor depuse în conservarea biodiversităţii, dar, de asemenea, în ultima decadă două propuneri asemănătoare nu au fost ratificate din cauza problemelor politice.
După cum explică Li Shuo, de la Greenpeace East Asia, citat de către Science Alert, acest plan ambiţios s-ar putea dovedi extrem de util, dar tinde să fie vag în chestiuni importante care privesc mecanismele de implementare sau asigurarea resurselor necesare diferitelor proiecte.
Citeşte şi: