„Este bine de ştiut faptul că apa constituie între 55 şi 70% din masa noastră corporală şi că organismul uman necesită o cantitate suficientă de apă pentru a supravieţui şi pentru a menţine echilibrul în toate procesele vitale. Bineînţeles, apa este esenţială şi ajută la procesele de digestie, asimilare de nutrienţi, eliminare de toxine din organism. În decursul a 24 de ore, organismul consumă peste 200 de mililitri de apă numai pentru procesul de respiraţie. De asemenea, prin transpiraţie se pierd cele mai însemnate cantităţi de apă. Şi de accea apa trebuie să fie înlocuită, altfel există riscul deshidratării”, spune nutriţionistul Lygia Alexandrescu, potrivit Mediafax.
Specialistul avertizează însă că senzaţia de sete şi necesarul real de lichide, care trebuie consumate, nu se sincronizează.
„Mai exact, la momentul la care în organism se instalează senzaţia de sete, celulele acestea sunt deja deshidratate. Riguros vorbind despre necesarul de apă, cantitatea zilnică de apă depinde de înălţime, de greutate, de temperatură şi de umiditate, de starea de sănătate şi de nivelul de activitate fizică şi de alimentaţia pe care o persoană o are. Datele clinice sugerează că un aport de apă cuprins între 30 şi 40 de ml de apă pe zi e suficient pentru o hidratare corespunzătoare a unui organism activ”, a mai declarat nutriţionistul Lygia Alexandrescu.
În ceea ce priveşte consumul zilnic recomandat de apă, unii specialişti recomandă minimum 2 litri în timp ce alţii recomandă 45 de mililitri pentru fiecare kilogram.