Home » D:News » Fumatul are efecte asupra sănătăţii mintale

Fumatul are efecte asupra sănătăţii mintale

Fumatul are efecte asupra sănătăţii mintale
Publicat: 13.01.2020
Un studiu recent susţine că fumatul este asociat cu o creştere a riscului de depresie de două-trei ori.

Problemele de sănătate pe care le cauzează fumatul sunt bine cunoscute de către publicul larg datorită studiilor desfăşurate şi a campaniilor din media care au încercat să reducă numărul de fumători. Printre cele mai comune probleme pe are fumatul le cauzează se numără cancerul pulmonar, probleme cardiovasculare sau tensiunea arterială crescută. În ciuda numărului mare de studii care tratează problemele de sănătate pe care fumatul le cauzează la nivel fizic, informaţiile despre efectele fumatului asupra sănătăţii mintale sunt încă limitate. 

Un studiu al Universităţii Evreieşti din Ierusalim a ajuns la concluzia că efectele fumatului pot fi identificate şi asupra sănătăţii mintale, mai exact persoanele care fumează se confruntă cu un risc dublu sau chiar triplu de a suferi de tulburări depresive în comparaţie cu non-fumătorii, notează Medicalxpress.

În cadrul acestui studiu, în care cercetătorii de la Universitatea Evreiască au colaborat cu cei de la Universitatea din Belgrad şi în care au participat peste 2.000 de studenţi sârbi provenind din medii economice, sociale şi politice diverse, oamenii de ştiinţă au aflat că 14% dintre fumători sufereau de tulburări depresive în timp ce doar 4% dintre nefumători sufereau de probleme similare.

Această discrepanţă între fumători şi non-fumători s-a menţinut şi atunci când datele obţinute au fost analizate dintr-o perspectivă sociologică: mediul de origine socială şi economică. 

„Studiul nostru aduce noi dovezi care susţin teoriile conform cărora fumatul şi depresia sunt strâns legate”, explică profesorul Hagai Levine, de la Universitatea Evreiască. Aceasta precizează: „Deşi poate fi prea devreme să spunem că fumatul provoacă depresie, tutunul pare să aibă un efect negativ asupra sănătăţii noastre mintale”.

Dat fiind faptul că acest studiu a fost desfăşurat pe studenţi, profesorul Levine încurajează universităţile să ia atitudine în ceea ce priveşte fumatul: „Îndemn universităţile să pledeze pentru sănătatea studenţilor lor prin crearea de campusuri în care nu numai că este interzis fumatul, dar şi publicitatea pentru tutun”.

Studiul a fost publicat în PLOS One.

Citeşte şi:

 

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase