Începând cu anul 2013, blocul comunitar (UE28) a restricţionat printr-un moratoriu utilizarea a trei neonicotinoide în tratamentul culturilor agricole atractive pentru albine, tocmai ca urmare a efectelor nedorite pe care produsele în cauză le-ar avea asupra acestor insecte polenizatoare.
Pe de altă parte, cercetători din cadrul CNRS, INSA şi ai Institutului de l’Abeille (ITSAP) ar fi demonstrat că reziduurile acestor insecticide – în special cele de imidacloprid – pot fi încă detectate în nectarul de rapiţă în proporţie de 48 la sută din solele testate, la concentraţii care au variat mult de-a lungul anilor.
O evaluare a pericolelor pe care aceste insecticide le generează asupra albinelor, bazată pe parametri şi modele de sănătate acceptate de mediul academic şi de cel instituţional, a relevat faptul că, în doi din cinci ani, cel puţin 12 la sută dintre solele testate erau îndeajuns de contaminate încât să omoare 50 la sută din albinele şi bondarii care ieşeau la cules. Rezultatele cercetătorilor au fost ulterior publicate în Science of the Total Environment, ediţia 28 noiembrie 2019 şi citate de Sciencedaily.com.
Citeşte continuarea pe Gândul!