”Roşiile spaţiale” pot fi cultivate în spaţii neobişnuite
Asta bineînţeles dacă un nou lot de astfel de produşi obţinuţi prin editare genomică se vor dovedi la fel de productivi precum primul.
Scopul principal al acestei noi cercetări este de a crea o şi mai mare varietate de culturi agricole care pot fi însămânţate în medii urbane sau în locuri neprienlnice creşterii plantelor, a precizat Zach Lippman, profesor în cadrul Laboratorului Cold Spring Harbor şi investigator HHMI care conduce unitatea de cercetare specializată pe „tomatele destinate agriculturii urbane”.
Produşii acestei noi varietăţi de tomate editate genomic nu seamănă aproape deloc cu fructele roşii, agăţate ici colo tulpinile lungi, pe care le regăsim peste tot în cultura tradiţională. Cea mai importantă trăsătură a acestei noi varietăţi de roşii este aspectul lor compact, de tip ciorchine. La maturitate, fructele seamănă cu un buchet ale căror flori sunt înlocuite de tomate cherry.
În plus, acestea ajung rapid la maturitate. „Roşiile spaţiale” se coc şi sunt gata de recoltat în mai puţin de 40 de zile. Poate cel mai important aspect este însă cel că sunt prietenoase cu mediul.