”Titanicul nuclear”, prima centrală nucleară plutitoare din Rusia, generează electricitate

25 12. 2019, 08:25

Akademik Lomonosov, nava care transportă prima centrală nucleară plutitoare, este operaţională şi produce energie, după ce a andocat în portul din oraşul Pevek de la Oceanul Arctic, notează Business Insider, citat de către Futurism.

Cunoscută în mediul online sub numele de „Titanicul nuclear” sau de „Cernobîlul plutitor”, această centrală are două reactoare şi reprezintă o premieră dat fiind faptul că este prima centrală electrică care pluteşte pe apă. Cei care au proiectat-o sunt de părere că aceasta va putea genera destulă electricitate pentru a alimenta 100.000 de case.

În ciuda ambiţiilor acestui proiect, există şi o serie de critici ai acestuia care vor să sublinieze potenţialele riscuri asociate unei centrale nucleare plutitoare. 

În ciuda criticilor şi a neîncrederii unor voci din mediul academic şi online, ideea ruşilor de a construi o centrală plutitoare a început să fie deja preluată în alte zone ale globului. Astfel, China a anunţat că vrea să construiască 20 de centrale nucleare similare care să plutească pe Marea Chinei de Est şi care să alimenteze o serie de insule artificiale.

Citeşte şi:

Rusia lansează la apă centrala nucleară plutitoare Akademik Lomonosov

De ce China va construi 20 de centrale nucleare plutitoare

Germania va închide toate centralele nucleare, dar trebuie să găsească un loc unde să depoziteze deşeurile radioactive mortale care nu sunt puţine

Cea mai mică centrală nucleară din lume. Lungă de doar 6 metri încălzeşte 500.000 de locuinţe