Primul transplant de cap uman ar putea avea loc până în 2030
Ideea transplantării unui cap pe corpul unei alte persoane a fost adesea vehiculată în ultimii ani, fiind considerată un pas către nemurire sau o opţiune pentru persoanele care, dintr-un motiv sau altul, nu mai pot să îşi folosească propriile corpuri. Bruce Mathew, fost neurochirurg al spitalului Universităţii Hull, din Marea Britanie, este de părere că o astfel de procedură, care pare fantezistă în acest moment, ar putea fi realizată cu succes până la finalul decadei, notează The Independent.
Bruce Mathew a colaborat cu fondatorul Institutului de Futurologie, Michael Lee, pentru o nuvelă SF înainte de a ajunge la concluzia că transplantul de cap ar putea fi realizabil. Astfel, el este de părere că chirurgii vor trebui să transplanteze şi măduva spinării în corpul gazdă pentru ca procedura să fie viabilă.
În prezent, unii dintre cercetătorii care lucrează în acest doemniu au încercat să identifice o modalitate prin care transplantul de cap să poată fi realizat prin eliminarea măduvei spinării. Dr. Mathew respinge total această abordare, pe care o consideră „complet ridicolă”.
Neurochirurgul este de părere că evoluţiile legate de chirurgia pe nervi, robotică şi celule stem vor putea crea condiţiile necesare ataşării măduvei spinării într-un nou corp până în anul 2030.
Citeşte şi: