Medicul stomatolog Adrian Mina ne spune adevărul despre unul din cele mai consumate produse din supermarketurile de pretutindeni.
Guma de mestecat se regăseşte în genţile şi buzunarele multora dintre noi. O consumăm aproape zilnic, deşi nu suntem conştienţi de modul în care ne poate afecta sănătatea dinţilor. De-a lungul anilor au apărut numeroase mituri, care vorbesc atât despre beneficii, dar şi despre efectele nedorite ale acestui aliment.
Încă din cele mai vechi timpuri guma de mestecat există sub diferite forme, cu diferite arome şi texturi. Dacă în Antichitate oamenii mestecau seva unor arbori, baza folosită în prezent pentru majoritatea gumelor de mestecat este un amestec de materiale sintetice, arome, culori şi îndulcitori.
“Guma de mestecat ne împrospătează respiraţia neutralizând mirosurile neplăcute, însă este bine să o consumăm doar câteva minute şi nu ore întregi. Stimulează secreţia salivară şi neutralizează aciditatea apărută dupa masă, având astfel rol anti-carie prin reechilibrarea proceselor de mineralizare şi demineralizare apărute în cursul meselor. Din păcate, multe produse de acest tip conţin zahăr, pentru a le face mai gustoase. Acesta accentuează practic demineralizarea dinţilor prin menţinerea unui ph salivar scăzut şi favorizează apariţia cariilor. Deci într-un final, rezultatul pozitiv al stimulării secreţiei salivare este practic anulat de zahărul din compoziţie”, explică medicul stomatolog.