Vitamina D, singură, nu previne fracturile osoase
Înaintarea în vârstă aduce o serie de probleme, printre acestea numărându-se şi o creştere a riscului de fracturi osoase. De aceea, adesea, persoanele în vârstă aleg să consume vitamine pentru a-şi creşte rezistenţa osoasă.
Un studiu recent a dezvăluit că simpla folosire a vitaminei D nu reprezintă un factor de reducere a riscului de fracturi şi că, în schimb, este necesar un „cocktail” de vitamine şi calciu care să ajute la întărirea structurii osoase, notează Medicalxpress.
Datele colectate de către 28 de studii anterioare care analizau relaţia dintre nivelul de vitamina D şi probabilitatea ca o persoană să sufere de o fractură de şold într-un interval de 5-15 ani şi care susţineau că vitamina D reprezintă un factor benefic pentru oase au fost comparate cu studii în care a fost testat efectul suplimentelor care conţineau acestă vitamină. „Tratamentul combinat atât cu calciu, cât şi cu vitamina D, a redus riscul de fractură de şold cu o şesime şi a fost mai benefic decât administrarea de doze standard de vitamina D singură”, explică autorul principal al studiului, dr. Robert Clarke, profesor al Universităţii Oxford, Marea Britanie.
Cercetătorii au aflat de-a lungul timpului că vitamina D ajută la o mai bună absorbţie a calciului în oase, totuşi, există o limită a eficienţei, mai ales în cazul persoanelor care suferă de osteoroporoză. Beth Kitchin, expert în osteoporoză, explică faptul că publicul are aşteptări nerealiste legate de modul în care vitamina D şi calciul se pot dovedi benefice în prevenirea fracturilor. El recomandă activitatea fizică regulată pentru menţinerea intergrităţii masei musculare şi osoase. Printre formele de activitate fizică sunt recomandate acelea în care putem sta în picioare, a „lupta” cu gravitaţia ajutând la creşterea densităţii osoase.
Studiul a fost publicat în JAMA Network Open.
Citeşte şi: