Eclipsă de Soare, decembrie 2019. Cum poţi vedea eclipsa de Crăciun
Eclipsa inelară de Soare din 26 decembrie va începe la ora 03:34 UTC (05:34, ora României). Cum Luna nouă este mai departe decât de obicei, va părea extrem de mică pe cer, astfel că va bloca doar centrul discului solar. Obervatorii pot vedea astfel un inel în jurul Soarelui pentru o perioadă de 3 minute şi 40 de secunde cât durează eclipsa de Soare inelară.
Denumit adesea ca „inel de foc” sau „inel de lumină”, fenomenul va putea fi urmărit la răsărit în Arabia Saudită şi apoi mai sus pe cer în Qatar, Emiratele Arabe Unite (EAU), Oman, sudul Indiei, Siri Lanka, Indonezia, Singapore şi Malaezia, unde va avea loc faza maximă a eclipsei inelare, în Marea Chinei de Sud. Soarele va apărea apoi precum un „inel” la est de Guam, în Oceanul Pacific, unde fenomenul se va încheia.
Eclipsa solară inelară este în realitate o eclipsă de Soare parţială extrem de frumoasă deoarece steaua arată precum un inel strălucitor ce înconjoară satelitul natural al Pământului.
În faza maximă a fenomenului, Luna va bloca circa 97% din discul Soarelui, ceea ce poate părea destul de mult, dacă luăm în calcul cifrele, dar în realitate nu este suficientă pentru a bloca lumina solară. Astfel, cei aflaţi în zonele unde poate fi urmărit fenomenul în direct au nevoie de ochelari de eclipsă, precum şi filtre speciale solare de protecţie care să fie ataşate telescoapelor sau binoclurilor.
Când va avea loc următoarea eclipsă inelară de Soare ?
În 21 iunie 2020 va avea loc a 15-a eclipsă de Soare de tip inelar, fiind una rară şi cu o însemnătate mai mare deoarece Luna va bloca pentru scurt timp circa 99% din Soare. Evenimentul va putea fi urmărit din Republica Democratică Congo, Sudan, Etiopia, Eritrea, Yemen, Rub al-Chali, Oman, Pakistan, India, Tibet, Sudul Chinei, Chongqing, Taiwan şi Guam. Faza maximă a acestei eclipse inelare de Soare va dura mult mai puţin decât cea din 26 decembrie 2019, cea mai bună şi lungă vizibilitate urmând să fie înregistrată în Etiopia (61 secunde), Oman (37 secunde) sau Tibet (23 secunde).
Eclipsa inelară de Soare are loc atunci când diametrul aparent al Lunii este mai mic decât cel al Soarelui, blocând cea mai mare parte a luminii discului solar şi determinând steaua să arate precum un inel strălucitor ce înconjoară satelitul natural al Pământului.
Oraşe unde va fi vizibilă eclipsa de Crăciun
Faza maximă a eclipsei inelare de Soare din 26 decembrie 2019 va fi vizibilă în special în multe zone din India, Siri Lanka, Indonezia au Malaezia. Mai jos enumerăm câteva oraşe cu vizibilitate mare a acestui fenomen:
- Hofuf (Arabia Saudită)
- Mangaluru (Karnataka, India)
- Kasaragod (Kerala, India)
- Thalassery (Kerala, India)
- Kozhikode (Kerala, India)
- Ootacamund (Tamil Nadu, India)
- Coimbatore (Tamil Nadu, India)
- Erode (Tamil Nadu, India)
- Dindigul (Tamil Nadu, India)
- Sivaganga (Tamil Nadu, India)
- Tiruchirappalli (Tamil Nadu, India)
- Pudukkottai (Tamil Nadu, India)
- Jaffna ( Sri Lanka)
- Trincomalee (Sri Lanka)
- Singapore (Singapore)
- Batam (Insulele Riau, Indonezia)
- Tanjung Pinang (Insulele Riau, Indonezia)
- Singkawang (West Kalimantan, Indonezia)
- Sri Aman (Sarawak, Malaezia)
- Serian Division (Sarawak, Malaezia)
- Tebakang (Sarawak, Malaezia)
- Sarangani (Davao Occidental, Filipine)
- Hagåtña (Guam)
Din România, aşa cum am spus şi mai sus, eclipsa inelară de Soare din 26 decembrie 2019 va putea fi urmărită de către cei pasionaţi doar online.
Vă recomandăm să citiţi şi:
Au şi alte planete eclipse totale de soare?
Calendar astronomic pentru 2020. Ce fenomene spectaculoase vor avea loc pe cer anul viitor