NASA a creat programul spaţial Artemis pentru a realiza o nouă aselenizare şi pentru a pregăti drumul pentru o viitoare msiune cu echipaj uman către Marte. Totuşi, un astfel de plan ambiţios aduce cu sine şi o serie de provocări legate de siguranţa astronauţilor. Un dintre problemele pe care oamenii de ştiinţă trebuie să le rezolve este cea legată de radiaţii, acestea sunt un pericol pentru pasagerii navetelor spaţiale, conducând la o reducere a duratei msiunilor.
Date fiind planurile ambiţioase pe care le are, NASA a decis să creeze şi să testeze o vestă antiradiaţii, numită StemRad. Eficienţa acesteia va fi testată în timpul misiunii Artemis 1, care va efectua un zbor în jurul Lunii în următorii ani, notează Space.
Oamenii de ştiinţă au decis că pentru a testa eficacitatea StemRad, la bordul navetei Orion vor fi urcate două manechine, echipate cu senzori. Unul dintre acestea, Zohar, va fi echipat cu această vestă antiradiaţii, în timp ce datele colectate de către senzorii celui de al doilea manechin, Helga, vor fi folosite pentru a măsura eficacitatea vestei.
În prezent, o versiune a vestei se află deja la bordul Staţiei Spaţiale Internaţionale, ajungând acolo în luna noiembrie. Astronauţii de la bord vor efectua o serie de teste ergonomice pentru a se asigura că cele 26 de kilograme ale vestei nu vor reprezenta un impediment în activităţile de zi cu zi.
Citeşte şi: