Studiind datele a peste jumătate de milion de femei din Danemarca, cercetătorii au ajuns la concluzia că avortul nu reprezintă un factor de risc în cazul sinuciderii şi că, pentru o estimare cât mai bună a şanselor ca femeile să recurgă la acest gest trebuie luaţi în considerare factori precum problemele de sănătate sau folosirea antidepresivelor.
„Opinia că avortul duce la gânduri, planuri sau chiar tentative de sinucidere a fost folosită pentru a formula politicile de avort în unele regiuni ale lumii, în special legile care impun ca femeile care solicită procedura să fie informate în acest sens […] Dovezile din studiul nostru nu susţin această părere”, explică Julia Steinberg, de la Universitatea Maryland, autoare a studiului şi expertă în domeniul sănătăţii reproductive, notează Science Alert.
În multe regiuni de pe planetă, medicii sunt obligaţi ca, atunci când o femeie ia în calcul posibilitatea unui avort, să se informeze cu privire la efectele psihologce şi emoţionale negative ale unei astfel de proceduri. Prin aceste efecte se numără şi pericolul ca avortul să reprezinte un factor care duce la sinucidere. Acest risc a fost identificat de către o serie de studii efectuate necorespunzător, fiind identificate o serie de probleme legate de metodologie sau de numărul de participante.
Acest nou studiu analizează sănătatea mintală înainte şi după un avort, precum şi istoricul problemelor psihiatrice. Studiul a contrazis şi studiile anterioare care concluzionau că avorturile târzii sau la vârste mai înaintate reprezintă, de asemenea, factori de risc. În schimb, acest studiu arată că problemele de sănătate mintală anterioare şi violenţa domestică reprezintă indicatori mult mai buni ai riscului sinucidere în cazul femeilor.
„Politicile care solicită femeilor să fie avertizate că riscă să se sinucidă dacă aleg avortul nu se bazează pe dovezi”, concluzionează cercetătorii.
Studiul a fost publicat în The Lancet Psychiatry.
Citeşte şi: