Potrivit raportului, în România, în anul 2018, au apărut 11.340 de cazuri noi de cancer pulmonar. Incidenţa mai mare a afecţiunii a fost identificată în rândul bărbaţilor, cu peste 8.000 de cazuri confirmate. La nivel naţional, cancerul pulmonar este principala cauză de mortalitate oncologică, aproximativ 10.277 de persoane pierzându-şi viaţa din cauza acestei afecţiuni.
Statisticile internaţionale arată că, la fiecare 18 secunde, undeva în lume, o persoană îşi pierde viaţa din cauza cancerului pulmonar, afecţiunea provocând şi cele mai multe decese dintre toate cancerele. Altfel spus, un oraş de mărimea Bucureştiului dispare anual, în lume, din cauza cancerului pulmonar, conform datelor unui comunicat de presă al Federaţiei Asociaţiilor Bolnavilor de Cancer în parteneriat cu Societatea Română de Pneumologie.
Preşedinte Federaţiei Asociaţiilor Bolnavilor de Cancer(FABC), Cezar Irimia, a precizat că spravieţuirea în cancerul pulmonar este în creştere şi, de aceea, un proiect-manifest al FABC în parteneriat cu Societatea Română de Pneumologie are ca obiectiv dublarea supravieţuirii la 5 ani în cancerul pulmonar până în anul 2025.
„Vrem să transmitem mesaje de speranţă pentru toţi pacienţii diagnosticaţi cu acest tip de cancer. În plus, tragem un semnal de alarmă în ceea priveşte diagnosticarea cancerului pulmonar la timp. Dintre toate formele de cancer care există, acesta face cele mai multe victime în ţara noastră. Evoluează rapid, iar prognosticul este unul nefavorabil tocmai din cauza depistării în stadii tardive. Cei mai mulţi pacienţi ajung la medic, din păcate, atunci când nu se mai poate face nimic”, transmite Cezar Irimia.
Acesta atrage atenţia că problema cancerului pulmonar trebuie să fie o prioritate pentru Ministerul Sănătăţii, fiind necesară şi o strategie eficientă în sensul prevenţiei. „Avem nevoie de sprijinul autorităţilor. Cancerul pulmonar trebuie să fie o prioritate pe agenda Ministerului Sănătăţii. Avem nevoie de o strategie eficientă de prevenţie, de depistare precoce, tratament şi monitorizare a acestui tip de cancer”, spune Cezar Irimia, prin intermediul comunicatului.
Preşedintele Societăţii Române de Pneumologie, prof. dr. Ruxandra Ulmeanu, a declarat că diagnosticul pus la timp în cazul acestei afecţiuni poate salva viaţa bolnavului de cancer pulmonar.
”Este important ca oamenii să se prezinte la medic. Nu doar atunci când au o problemă, ci să vină la consultaţiile periodice. Tusea care nu mai trece, expectoraţia cu sânge, durerile în piept, spate sau umeri, răguşeală şi dificultate în respiraţie sunt simptome care trebuie să îl trimită pe pacient cât mai repede la control la medicul specialist.”, informează prof. dr. Ruxandra Ulmeanu.
Medicul primar oncolog, dr. Daniela Vasile, a menţionat că în ultimii ani, specialiştii au făcut paşi importanţi în diagnosticul şi tratamentul cancerului pulmonar, adăugând că terapiile ţintite şi imunoterapia pot fi o şansă la viaţă pentru pacienţii diagnosticaţi cu acest tip de cancer, chiar şi în stadii avansate.
„Terapiile ţintite şi imunoterapia oferă acum soluţii şi pentru cancerul diagnosticat în stadii tardive, atunci când au apărut metastaze. Managementul corect şi eficient al cancerului pulmonar impune un acces cât mai rapid la noile terapii. Doar aşa putem creşte rata de supravieţuire a acestor pacienţi”, spune dr. Daniela Vasile.
În luna de conştientizare a luptei împotriva cancerului pulmonar, Federaţia Asociaţiilor Bolnavilor de Cancer în parteneriat cu Societatea Română de Pneumologie a lansat campania „Inspiră speranţă” pentru a atrage atenţia asupra importanţei diagnosticării în stadii incipiente a cancerului pulmonar.