Un criminal german a primit dreptul de ”a fi uitat” în mediul online
Bărbatul a primit o condamnare pe viaţă pentru uciderea a două persoane pe un iaht în 1982, dar a fost eliberat în 2002. De mai mulţi ani, el încearcă să îşi distanţeze numele de familie de raportările despre caz.
Decizia ar putea însemna că publicaţiile sunt obligate să restricţioneze accesul motorului de căutare la arhivele lor online în astfel de cazuri. Numele său complet apare încă în căutările online ca parte a unui articol arhivat în săptămânalul german Der Spiegel.
Cazul său a fost respins iniţial de o instanţă federală în 2012, întrucât faptele sale erau de interes public, iar o interdicţie în acest sens sfida libertatea presei. Însă cea mai înaltă instanţă din Germania a respins această hotărâre iniţială, ceea ce înseamnă că cele federale vor relua cazul.
„Dreptul de a fi uitat” a făcut obiectul unei dispute juridice de lungă durată care implică Google şi Uniunea Europeană. În 2014, o hotărâre a Curţii Europene de Justiţie a obligat motoarele de căutare să respecte cererile de înlăturare a rezultatelor.