Home » D:News » BNR lansează o monedă din aur cu tema ”Istoria aurului” şi o bancnotă aniversară. Care este valoarea lor

BNR lansează o monedă din aur cu tema ”Istoria aurului” şi o bancnotă aniversară. Care este valoarea lor

BNR lansează o monedă din aur cu tema ”Istoria aurului” şi o bancnotă aniversară. Care este valoarea lor
Publicat: 28.11.2019
Banca Naţională a României va lansa în circuitul numismatic, începând cu 1 decembrie, o monedă din aur cu tema Istoria aurului – moneda de 50 lei cu milesimul 1922 şi o bancnotă aniversară pentru colecţionare, cu valoarea nominală de 100 lei, cu tema Desăvârşirea Marii Uniri – Ion I.C. Brătianu.

Potrivit unui comunicat al BNR, moneda din aur va avea o valoare nominală de 10 lei, cu forma rotundă şi diametrul de 13,92 mm, o greutate de 1,224 grame şi un cant zimţat.

Aversul monedei redă reprezentarea aversului monedei din aur de 50 lei cu milesimul 1922, inscripţia „ROMANIA”, valoarea nominală „10 LEI”, anul de emisiune „2019” şi stema României.

Reversul monedei redă reprezentarea reversului monedei din aur de 50 lei cu milesimul 1922 şi inscripţia pe două rânduri „ISTORIA AURULUI MONEDA DE 50 LEI 1922”.

Bancnota va avea următoarele caracteristici:

– dimensiuni: 147×82 mm, cu o toleranţă de ± 1 mm;

– culoare predominantă: albastru;

– imprimată în tehnică mixtă plană/în relief, pe suport de polimer.

Pe aversul bancnotei se regăsesc următoarele elemente grafice reprezentative: în partea dreaptă, în prim-plan, portretul lui Ion I.C. Brătianu, dedesubt, numele acestuia şi anii de viaţă, respectiv „ION I.C. BRĂTIANU 1864-1927”, iar în centru, o imagine a plăcii Ordinului Carol I, ordin pe care Ion I.C. Brătianu l-a primit în anul 1922. În plan secund, în zona centrală, se află o imagine de interior a Ateneului Român.

Tot pe avers mai sunt imprimate: stema României, denumirea băncii centrale „BANCA NAŢIONALĂ A ROMÂNIEI” şi medalionul cu sigla BNR. Valoarea nominală este înscrisă de patru ori, după cum urmează: în stânga jos pe orizontală, în cifre, „100”, în partea centrală, jos, pe orizontală, pe două rânduri, în litere, „LEI UNA SUTĂ”, în dreapta jos pe verticală, în litere „UNA SUTĂ LEI” şi în dreapta sus pe verticală, în cifre, „100”.

În partea centrală, stânga sus, se află medalionul cu elementul de suprapunere, reprezentând o stilizare a unui luminator de pe cupola interioară a Ateneului Român.

Semnăturile guvernatorului şi casierului central sunt imprimate în partea centrală, deasupra valorii nominale în litere.

Data punerii în circulaţie, respectiv „1 decembrie 2019”, este imprimată pe verticală, în dreapta bancnotei.

Pe fondul bancnotei, sunt imprimate, în culori atenuate, motive geometrice stilizate.

Pe reversul bancnotei compoziţia grafică include: în stânga, o imagine de epocă a fostului palat al Adunării Deputaţilor a Parlamentului României, actualmente Palatul Patriarhiei şi, central, o imagine a reversului însemnului Ordinului Carol I.

În partea de jos a bancnotei este imprimat pe orizontală, pe două rânduri, textul: „FALSIFICAREA ACESTOR BILETE SE PEDEPSEŞTE CONFORM LEGILOR”.

Sus, pe orizontală, se află denumirea băncii centrale, „BANCA NAŢIONALĂ A ROMÂNIEI”, iar sigla BNR este poziţionată în dreapta sus şi în stânga jos.

În partea centrală, dreapta sus, se află medalionul cu elementul de suprapunere, reprezentând o stilizare a unui luminator de pe cupola interioară a Ateneului Român.

Valoarea nominală este imprimată astfel: pe verticală în stânga sus şi în centru jos, în cifre, „100”, pe orizontală, în stânga sus, în zona seriei şi în dreapta jos, tot în cifre, „100”, şi în stânga jos, în litere, „UNA SUTĂ LEI”.

Pe fondul bancnotei sunt imprimate, în culori atenuate, motive geometrice stilizate.

Seria şi numărul bancnotei sunt tipărite cu litere şi cifre, în două culori, roşu şi negru, astfel: în stânga pe orizontală, cu cerneală roşie, cu caractere de înălţime crescătoare şi în dreapta pe verticală, cu cerneală neagră şi caractere de aceeaşi înălţime.

În scopul protejării împotriva falsificării, bancnota include următoarele elemente de siguranţă destinate publicului:

1. Elemente de siguranţă vizibile pe ambele feţe ale bancnotei, incluse în substratul de polimer:

a. o fereastră transparentă complexă, pe verticală, care conţine:

– în centru, portretul lui Ion I.C. Brătianu realizat în tehnică multiton;

– în partea superioară, o reprezentare grafică a reversului însemnului Ordinului Carol I, care are în mijloc un element vizibil doar la privirea contra unei surse punctiforme de lumină;

– în jurul zonei centrale, precum şi în partea superioară şi inferioară a ferestrei transparente, elemente grafice realizate cu cerneală optic variabilă (albastru-verde), care îşi schimbă culoarea în funcţie de unghiul sub care sunt privite;

b. filigran, reprezentând un fragment din placa Ordinului Carol I şi sigla BNR, vizibil atunci când bancnota este luminată din partea opusă privitorului;

c. fir de siguranţă magnetic, care include în negativ microtextul „ROMÂNIA 100”, citibil din patru direcţii diferite;

În plus, vizibile numai pe revers, sunt elemente grafice de dimensiuni diferite realizate cu cerneală albastră iridescentă, care conţin în negativ valoarea nominală „100”.

2. Elemente de siguranţă adăugate prin imprimare:

a. imprimare în relief, detectabilă prin palpare:

– pe aversul bancnotei, portretul lui Ion I.C. Brătianu, stema României, imaginea plăcii Ordinului Carol I, denumirea băncii centrale „BANCA NAŢIONALĂ A ROMÂNIEI”, medalionul cu sigla BNR, valoarea nominală în cifre şi litere, elementul embosat „100” din fereastra transparentă şi textul pe două rânduri „LEI UNA SUTĂ”, tipărit cu cerneală care îşi schimbă culoarea din auriu în verde când bancnota este privită sub diferite unghiuri de înclinare;

– pe reversul bancnotei, fostul palat al Adunării Deputaţilor a Parlamentului României, actualmente Palatul Patriarhiei, imaginea reversului însemnului Ordinului Carol I, denumirea băncii centrale „BANCA NAŢIONALĂ A ROMÂNIEI”, sigla BNR, dreptunghiul cu sigla BNR, valoarea nominală în cifre pe verticală, în stânga sus şi pe orizontală în dreapta jos şi în litere pe orizontală, în stânga jos şi textul „FALSIFICAREA ACESTOR BILETE SE PEDEPSEŞTE CONFORM LEGILOR”;

b. imagine latentă: pe reversul bancnotei, inscripţia „BNR” aflată pe imaginea fostului palat al Adunării Deputaţilor a Parlamentului României, actualmente Palatul Patriarhiei, deasupra uşilor de la intrare, vizibilă când bancnota se priveşte sub diferite unghiuri de înclinare;

c. element de suprapunere avers-revers: o stilizare a unui luminator de pe cupola interioară a Ateneului Român. Suprapunerea se realizează când bancnota este luminată din partea opusă privitorului;

d. microperforaţii laser: valoarea nominală „100” amplasată în zona centrală, pe direcţie verticală;

e. liniatură antiscaner şi anticopiere: pe zonele libere din stânga şi din dreapta, pe ambele feţe ale bancnotei;

f. design securizat cu imprimare plană în iris: pe avers, sus în centru, şi pe revers, jos în centru.

Atât pe aversul, cât şi pe reversul bancnotei se regăsesc, suplimentar, şi elemente de siguranţă adăugate prin imprimare, detectabile cu aparatură specială, respectiv:

a. microtext imprimat plan:

– pe avers: „BNR”, dedesubtul şi deasupra jumătăţii stângi a portretului lui Ion I.C. Brătianu;

– pe revers: „BNR” imprimat în negativ, în medalionul stilizat.

b. microtext în relief:

– pe avers: „BANCA NATIONALA A ROMANIEI”, deasupra textului cu denumirea băncii centrale de emisiune şi „BNR” în interiorul cifrelor reprezentând valoarea nominală, în stânga jos;

– pe revers: „BNR” în dreptunghiul din partea stângă şi în cifrele reprezentând valoarea nominală, din partea dreaptă.

c. imprimare cu cerneală vizibilă în lumină ultravioletă pe revers:

– imagine gen timbru cu valoarea nominală a bancnotei în cifre, în stânga, pe orizontală „100”, cu luminiscenţă galben-verzuie în lumină ultravioletă;

– seria şi numărul bancnotei în stânga, pe orizontală, în culoare roşie, cu luminiscenţă oranj în lumină ultravioletă şi în dreapta, pe verticală, în culoare neagră, care prezintă luminiscenţă galben-verzuie în lumină ultravioletă;

d. magnetism: seria şi numărul bancnotei imprimate cu cerneală neagră.

Tirajele aprobate pentru aceste emisiuni numismatice sunt:

– moneda din aur cu tema Istoria aurului – moneda de 50 lei cu milesimul 1922 – 1.000 monede;

– bancnota aniversară pentru colecţionare, cu valoarea nominală de 100 lei, cu tema Desăvârşirea Marii Uniri – Ion I.C. Brătianu – 30.000 bancnote.

Moneda din aur cu tema Istoria aurului – moneda de 50 lei cu milesimul 1922, ambalată în capsule de metacrilat transparent, va fi însoţită de broşuri de prezentare redactate în limbile română, engleză şi franceză. Broşurile includ certificatul de autenticitate al emisiunii, pe care se găsesc semnăturile guvernatorului BNR şi casierului central.

Bancnota aniversară pentru colecţionare, cu valoarea nominală de 100 lei, cu tema Desăvârşirea Marii Uniri – Ion I.C. Brătianu, va fi inclusă într-un pliant de prezentare.

Preţul de vânzare, exclusiv TVA, pentru moneda din aur cu tema Istoria aurului – moneda de 50 lei cu milesimul 1922, inclusiv broşura de prezentare este de 440,00 lei.

Preţul de vânzare al bancnotei aniversare pentru colecţionare, cu valoarea nominală de 100 lei, cu tema Desăvârşirea Marii Uniri – Ion I.C. Brătianu este de 150,00 lei, exclusiv TVA, inclusiv pliantul de prezentare.

Moneda din aur cu tema Istoria aurului – moneda de 50 lei cu milesimul 1922 şi bancnota aniversară pentru colecţionare, cu valoarea nominală de 100 lei, cu tema Desăvârşirea Marii Uniri – Ion I.C. Brătianu au putere circulatorie pe teritoriul României.

Lansarea în circuitul numismatic a monedei din aur cu tema Istoria aurului – moneda de 50 lei cu milesimul 1922 şi a bancnotei aniversare pentru colecţionare, cu valoarea nominală de 100 lei, cu tema Desăvârşirea Marii Uniri – Ion I.C. Brătianu se realizează prin sucursalele regionale Bucureşti, Cluj, Constanţa, Dolj, Iaşi şi Timiş ale Băncii Naţionale a României, relatează sursa precizată.

 

Mihaela STOICA
Mihaela STOICA
Mihaela Stoica a fost redactor-șef Descopera.ro între februarie 2015 - decembrie 2021, iar în prezent este colaborator al site-ului. Absolventă de Istorie, a fost mai întâi profesor. A intrat în presa online în 2006, la agenţia NewsIn. A lucrat apoi în redacţiile Adevărul şi Gândul, ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase
Cele mai noi articole
Apa minerală carbogazoasă poate ajuta la slăbit, susțin cercetătorii din Japonia
Apa minerală carbogazoasă poate ajuta la slăbit, susțin cercetătorii din Japonia
Cea mai nouă metodă prin care autoritățile vor să încurajeze renunțarea la fumat
Cea mai nouă metodă prin care autoritățile vor să încurajeze renunțarea la fumat
Arheologii au scos la lumină noi indicii despre Templul Mortuar al Reginei Hatșepsut
Arheologii au scos la lumină noi indicii despre Templul Mortuar al Reginei Hatșepsut
Astronomii au descoperit sute de găuri negre „ascunse” în Univers. Câte alte miliarde ar mai putea exista?
Astronomii au descoperit sute de găuri negre „ascunse” în Univers. Câte alte miliarde ar mai putea exista?
Vești proaste pentru călătoriile interstelare! Navele spațiale ar putea pierde contactul cu Pământul
Vești proaste pentru călătoriile interstelare! Navele spațiale ar putea pierde contactul cu Pământul
Mega-evenimentul care ar fi reumplut Marea Mediterană în urmă cu 5 milioane de ani
Mega-evenimentul care ar fi reumplut Marea Mediterană în urmă cu 5 milioane de ani
Cele mai frecvente greșeli în timpul examenelor de matematică și cum să le eviți (P)
Cele mai frecvente greșeli în timpul examenelor de matematică și cum să le eviți (P)
De unde provin piesele din mozaicul lui Alexandru cel Mare? Iată ce arată cele mai noi analize!
De unde provin piesele din mozaicul lui Alexandru cel Mare? Iată ce arată cele mai noi analize!
102 ani mai târziu, Nosferatu de atunci și Nosferatu de acum
102 ani mai târziu, Nosferatu de atunci și Nosferatu de acum
Robert Eggers, regizorul filmului Nosferatu. „Cu cât încerci mai mult să te îndepărtezi de întuneric, cu atât mai mult întunericul este chiar în spatele tău”
Robert Eggers, regizorul filmului Nosferatu. „Cu cât încerci mai mult să te îndepărtezi de întuneric, cu atât mai ...
Primul chatbot din lume, ELIZA, a fost „reînviat” folosind cod vechi de 60 de ani
Primul chatbot din lume, ELIZA, a fost „reînviat” folosind cod vechi de 60 de ani
Este oficial: un sondaj global confirmă că lumea are încredere în știință!
Este oficial: un sondaj global confirmă că lumea are încredere în știință!
Test de cultură generală. Care este cel mai scump lichid din lume?
Test de cultură generală. Care este cel mai scump lichid din lume?
„Majoronul”, particula bizară care ar putea explica cele mai mari mistere ale Universului
„Majoronul”, particula bizară care ar putea explica cele mai mari mistere ale Universului
Elefanții nu au dreptul la eliberare din captivitate pentru că nu sunt oameni, a decis o instanță americană
Elefanții nu au dreptul la eliberare din captivitate pentru că nu sunt oameni, a decis o instanță americană
Amendă uriașă pentru Google în Indonezia! Cum ar fi abuzat gigantul tehnologic de poziția sa pe piață?
Amendă uriașă pentru Google în Indonezia! Cum ar fi abuzat gigantul tehnologic de poziția sa pe piață?
O pisică a avut parte de voiajul vieții sale după ce a fost uitată în cala unui avion
O pisică a avut parte de voiajul vieții sale după ce a fost uitată în cala unui avion
Unul dintre cei mai culţi domni ai Ţării Româneşti
Unul dintre cei mai culţi domni ai Ţării Româneşti