Un start up susţine că poate ”obţine” carne doar din aer

26 11. 2019, 09:00

This browser does not support the video element.

Un start up din California, Air Protein, anunţă că poate reuşi imposibilul: poate crea carne din aer, cel puţin într-un fel de a spune. Mai exact, cu ajutorul unor bacterii speciale, hidrogenotrofe, care pot transforma dioxidul de carbon în nutrienţi, asemănători în anumite aspecte cărnii, creând o buclă de hrănire, notează Futurism.

Ideea acestui sistem de hrănire porneşte de la un proiect al NASA demarat în 1960 şi care a fost destinat hrănirii astronauţilor în timpul misunilor spaţiale. Principiul de bază al acestui proiect era că dioxidul de carbon pe care astronauţii le-ar fi expirat ar fi fost convertit în nutrienţi de către bacterii, ciclul fiind reluat. Totuşi, din anumite motive, proiectul acesta nu a mai ajuns să fie testat sau folosit de către astronauţi.

Reprezentanţii companiei sunt de părere că folosirea acestor bacterii, care vor fi hănite cu dioxid de carbon şi nutrienţi, poate reprezenta o alternativă mult mai ecologică la industria cărnii convenţională şi oferind o nouă sursă de hrană pentru viitor.

CEO-ul start up-ului, Lisa Dyson, este de părere că piaţă în creştere a alternativelor din plante la carne oferă o oportunitate de dezvoltare acestui proiect neobişnuit şi că „carnea pe bază de aer este următoarea evoluţie a mişcării alimentare produsă în mod sustenabil, care va servi ca una dintre soluţiile pentru nevoile alimentare ale unei populaţii în creştere, fără a pune presiune asupra resurselor naturale limitate”.

Citeşte şi:

Următorul produs din carne artificială: bacon-ul

Impossible Foods, compania care a creat burgerul fără carne, experimentează alternative pentru carnea de peşte

Cercetătorii au ”printat” prima bucată de carne la bordul Staţiei Spaţiale Internaţionale

Un studiu controversat concluzionează că nu există dovezi statistice care să lege consumul de carne roşie de problemele cardiovasculare sau de apariţia cancerului