Lipsa somului ne poate creşte apetitul pentru ”junk food”
Ce legătură este între epuizarea din lipsa somnului şi junk food? Răspunsul provine din istoria evoluţiei noastre, din acele momente străvechi când oamenii săpau după tuberculi cu amidon, culegeau fructe de pădure dulci şi vânau peşti.
Mai simplu spus, lipsa somnului declanşează instincte antice care ne fac să tânjim după alimente bogate în calorii, dulci şi grase.
„Evolutiv vorbind, a fost ceva extraordinar să ai constant o masă bogată în carbohidraţi, cu un conţinut ridicat de grăsimi, pentru că nu aveai aceste lucruri tot timpul”, a explicat Eric Hanlon, neurolog la “University of Chicago Sleep, Health and Metabolism Center”.
„Este o realizare a umanităţii, am reuşit să avem oricând mâncare sau mâncare bogată în grăsimi saturate şi bogată în carbohidraţi”, a continuat Hanlon. „Iar creierul nostru nu a evoluat la fel de repede ca alegerile alimentare care au devenit disponibile”.
Este posibil să fi auzit despre cei doi hormoni care ne controlează dorinţa de a mânca: leptina şi ghrelinul. „Le spun mereu pacienţilor mei sa se gândească la ei pornind de la prima lor literă”, a spus specialistul in somn, Dr. Raj Dasgupta, directorul asociat al programului de la Sleep Medicine Fellowship at Keck Medicine of USC.