Pierderea unor dinţi favorizează problemele cardiovasculare
O serie de studii realizate recent de cercetători arată că adulţii care îşi pierd dinţii din motive netraumatice sunt mai predispuşi la dezvoltarea unor afecţiuni cardiace grave. În lume, bolile cardiovasculare reprezintă cauza principală de deces, atât în rândul femeilor, cât şi al bărbaţilor. Înfricoşător însă este faptul că specialiştii leagă apariţia bolilor de inimă de afecţiunile de la nivel oral, mai exact cu boala inflamatorie care cauzează pierderea dinţilor din pricina descompunerii ţesutului parodontal.
„Asocierea cauzală între boala orală şi bolile cardiovasculare este cât se poate de reală. Studiul s-a realizat pe parcursul a 5 ani şi au demonstrat că pacienţii care şi-au pierdut dinţii în urma unor motive ce nu au legătură cu posibile traume suferite, sunt mult mai predispuşi la afecţiuni cardiovasculare, cum ar fi atacul de cord, angina pectorală sau accidentul vascular cerebral”, explică medicul stomatolog Adrian Mina.
Studiul a inclus 316.588 de participanţi cu vârste cuprinse între 40 şi 79 de ani. 8% dintre ei nu aveau dinţi şi 13% sufereau de boli cardiovasculare. Procentul de persoane care aveau dinţi lipsă şi sufereau de boli cardiovasculare a fost de 28%, comparativ cu doar 7% care aveau boli cardiovasculare, dar nu aveau dinţi lipsă.