Ce amenzi riscă cei care abandonează sau elimină necorespunzător deşeuri

28 10. 2019, 10:00

Actul normativ care modifică legea 211/2011 privind regimul deşeurilor, promulgat de şeful statului, prevede că sancţiunile se aplică şi celor care nu tratează sau elimină corespunzător deşeurile periculoase.

„Producătorii şi deţinătorii de deşeuri periculoase, inclusiv comercianţii şi brokerii care pot intra fizic în posesia deşeurilor au obligaţia să nu amestece diferitele categorii de deşeuri periculoase cu alte categorii de deşeuri periculoase sau cu alte deşeuri, substanţe ori materiale”, potrivit legii 211/2011 privind regimul deşeurilor.

De asemenea, persoanele fizice şi juridice riscă să fie amendate, conform legii promulgate, dacă nu sortează sau dacă nu asigură transportul separat al diferitelor tipuri de deşeuri.

Totodată, vizaţi sunt şi cei care nu elimină corespunzător deşeurile rezultate din lucrări de construcţii sau demolare.

„Titularii pe numele cărora au fost emise autorizaţii de construire şi/sau desfiinţări conform Legii nr. 50/1991 privind autorizarea executării lucrărilor de construcţii, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, au obligaţia să gestioneze deşeurile din construcţii şi desfiinţări, astfel încât să atingă progresiv, până la data de 31 decembrie 2020, potrivit anexei nr. 6, un nivel de pregătire pentru reutilizare, reciclare şi alte operaţiuni de valorificare materială, inclusiv operaţiuni de rambleiere care utilizează deşeuri pentru a înlocui alte materiale, de minimum 70% din masa cantităţilor de deşeuri nepericuloase provenite din activităţi de construcţie şi desfiinţări, cu excepţia materialelor geologice naturale definite la categoria 17 05 04 din anexa la Decizia Comisiei 2014/955/UE”, arată legislaţia în vigoare.

Legea promulgată mai prevede că cei care abandonează deşeurile depozitate în alte zone decât cele autorizate trebuie să le ridice din spaţiul respectiv, să cureţe terenul şi să le elimine conform legislaţiei în vigoare.