A fi astronaut şi a ajunge în spaţiu a reprezentat visul multora dintre noi în copilărie, dar care sunt paşii pe care o persoană trebuie să îi urmeze pentru a fi angajat al NASA şi într-o zi să ajungă în spaţiu, pe Lună sau chiar pe Marte. Prima precizare care trebuie făcută este că cetăţenia este un criteriu eliminatoriu, având oportunitatea să ajungă astronauţi doar cei care au cetăţenie americană. Pentru cei care îndeplinesc acest criteriu, Space.com a creat o listă cu informaţii despre această carieră.
Sistemul de selecţia al Agenţiei Spaţiale Nord Americane este extrem de strict, candidaţii aleşi îndeplinind criterii fizice, academice şi psihologice. În primul rând, candidaţii trebuie să deţină cel puţin o diplomă în inginerie, matematică, fizică, computere sau biologie, cel puţin trei ani de experienţă în domeniile studiate sau cel puţin 1.000 de ore la manşa unui avion cu reacţie. Astronauţii trebuie să aibă o stare de sănătate şi o condiţie fizică foarte bună. În ceea ce priveşte psihologia viitorilor astronauţi, aceştia trebuie să dea dovadă de calităţi de lider şi să prezinte competenţe lingvistice; în prezent toţi astronauţii americani trebuie să ştie sau să înveţe limba rusă.
Începând cu anul 1959, NASA a derulat programul de instruire a astronauţilor, prima grupă fiind dedicată programului de misuni spaţiale Mercury.
Primii astronauţi proveneau din rândurile piloţilor militari, iar de-a lungul timpului programul a devenit mult mai inclusiv. De exemplu, grupa din 1969 a inclus primul om de ştiinţă: Harrison J. Schmitt, singurul geolog din misunea Apollo 17; în anul 1978 au fost incluse primele femei astronaut; în 1996 a fost cea mai mare grupă: 44 de astronauţi, iar anul 2013 a apărut prima grupă în care au fost 50/50 barbaţi/femei astronauţi.
În ultimii ani, astronauţii NASA au călătorit către Staţia Spaţială Internaţională, la bordul căreia au efectuat o serie de experimente. Conforma informaţiilor oficiale, ISS se va mai afla în uz până în anul 2024, dar cercetătorii şi oficialii nu exclud posibilitatea extinderii acestui termen până în 2028 sau chiar mai departe.
Misiunile spaţiale în care sunt implicaţi astronauţii americani depind de finanţarea pe care Congresul Statelor Unite o accordă agenţiei spaţiale. Următoarea misiune cu echipaj uman care va avea loc în afara ISS este Artemis, care va avea loc în anul 2024 şi va surpinde prima femeie pe Lună. Conform administratorului NASA, Jim Brindenstine, ne putem aştepta la o misune către Marte în intervalul 2033-2035, reuşita aselenizării find fundamentală călătoriei către planeta roşie.
Atenţia pe care astroanuţii o primesc este legată, cu precădere, de activitatea lor în spaţiu, dar, în realitate, astronauţii petrec doar o mică parte a carierei lor acolo.
În realitate, munca se desfăşoară, în mod evident, pe Pământ. În primii doi ani ai carierei, aceştia trebuie să treacă prin antrenamentul de bază, în care vor învăţa tehnici de supravieţuire, competenţe lingvistice şi tehnice.
Odată cu absolvirea programului de pregătire, astronauţii sunt transferaţi în cadrul unei misiuni spaţiale sau către Biroul Astronauţilor din cadrul Centrului Spaţial Johnson din Huston, unde vor colabora cu inginerii pentru a dezvolta noi navete / tehnologii spaţiale.
Deşi fiecare agenţie de pe glob îşi antrenează proprii astronauţi, atunci când e vorba despre Staţia Spaţială Internaţională sau despre alte proiecte / misiuni, agenţiile vor colabora.
ISS este cel mai bun exemplu al colaborării agenţiilor şi astronauţilor, fiecare ţară care trimite oameni în spaţiu tinde să se specializeze pe anumite operaţiuni / domenii. De exemplu, astronauţii canadieni sunt cei care derulează, în mare măsură, operaţiunile care implică roboţi.
Citeşte şi: