Ora de iarnă 2019. Când se schimbă ora şi de când nu o vom mai face
ORA DE IARNĂ 2019. Ora de iarnă este ora legală oficială standard ce vizează conceptul de oră astronomică, folosit în mod normal în majoritatea ţărilor sau teritoriilor, în special în emisfera nordică. De obicei, acoperă calendaristic perioada cuprinsă între lunile octombrie a unui an şi aprilie a anului următor.
Sistemul de orar iarnă – vară a fost gândit, în 1898, de neo-zeelandezul Hudson. Ora de iarnă este numită astfel prin contrast cu ora de vară, al cărei scop este folosirea din plin, cât mai mult timp posibil, a luminii Soarelui, prin mutarea înapoi a orei oficiale cu o oră.
La nivel global, mecanismul de schimbare a orei este folosit de peste 100 de ţări. În România a fost introdus în 1932.
ORA DE IARNĂ 2019. Conform Convenţiei fusurilor orare, ceasornicele arată pentru fiecare punct de pe Pământ acelaşi minut şi aceeaşi secundă, iar diferenţele dintre ore sunt date de faptul că la fiecare 15 grade longitudine apare o oră în plus.
Numerotarea acestor fusuri începe de la meridianul de origine, care trece prin localitatea Greenwich (Marea Britanie), în sens pozitiv către est. Astfel, pentru Europa, ora Europei Occidentale este ora fusului 0, a Europei Centrale – ora fusului 1 şi a Europei Orientale – ora fusului 2.
ORA DE IARNĂ 2019. România se afla în fusul orar 2, iar perioada dintre lunile octombrie şi martie (cea a lunilor de iarnă) este denumită „timpul legal român”. Diferenţa dintre ora oficială a României şi Timpul Universal (GMT) va fi, în perioada orei de iarnă, de două ore, comparativ cu trei ore în intervalul orei de vară.
Parlamentul European a acceptat, în martie 2019, propunerea Comisiei Europene de a înlătura schimbarea sezonieră a orei. Propunerea a luat în considerare o serie de aspecte, inclusiv rezultatele unei consultări publice organizate de Comisie în 2018 care a primit 4,6 milioane de răspunsuri din cele 28 de state membre, cel mai mare număr de răspunsuri primite vreodată într-o consultare de acest fel. 84 % dintre respondenţi au fost în favoarea renunţării la schimbarea sezonieră a orei.
Motivele pentru renunţarea la schimbarea sezonieră a orei sunt legate de studiile efectuate în ultimii ani care au arătat că această practică, în special trecerea la ora de vară, când în noaptea respectivă se doarme cu o oră mai puţin, provoacă în multe cazuri probleme de sănătate, inclusiv infarct sau depresie, şi duce la creşterea accidentelor rutiere.
ORA DE IARNĂ 2019. „Membrii Parlamentului European au transmis un mesaj clar astăzi: vor să oprească schimbarea sezonieră a orei până în 2021. Acesta va avea un efect direct asupra tuturor celor care trăiesc în Uniunea Europeană şi le va face vieţile mai uşoare”, afirma în 26 martie comisarul european pentru transporturi, Violeta Bulc.
Potrivit propunerii, statele membre au libertatea de a decide dacă vor să aplice, în mod permanent, ora de vară sau ora de iarnă. Dacă se va accepta ora de iarnă, denumită şi oră standard, ultima schimbare se va face în 31 octombrie 2021. Pentru statele care vor decide să păstreze permanent ora de vară, ultima schimbare se va face în 28 martie 2021.
În România nu s-a luat o decizie în acest sens, dar până în martie 2020 va trebui să notifice Comisia Europeană dacă din 2021 se va permanentiza ora de vară sau ora de iarnă. Până atunci, nu uitaţi că în noaptea de sâmbătă spre duminică, 27 octombrie, ora 4:00 va deveni ora 3:00, astfel că trebuie să vă ajustaţi ceasornicele pentru că se va trece la ora de iarnă 2019.