De la tenis la şah. Boris Becker vine în România la un mare eveniment de şah
Boris Becker va face prima mutare pe tabla de şah la etapa a şasea de la Bucureşti a celei mai importante competiţii de şah din lume desfăşurată sub egida Grand Chess Tour, de importanţă strategică în stabilirea celui mai bun jucător de şah al lumii.
„Şahul se aseamănă mult cu tenisul, mereu am crezut asta. Ambele implică multă strategie şi putere de concentrare, în ambele situaţii eşti singur, faţă în faţă cu adversarul. De când mi-am încheiat cariera în tenis, am dedicat mai mult timp sportului minţii, o mare pasiune a mea, şi sunt încântat să particip la etapa Superbet Rapid & Blitz Chess de la Bucureşti unde am ocazia să revăd unii dintre cei mai buni jucători din lume”, a declarat Boris Becker.
Ediţia din Bucureşti este penultima confruntare a şahiştilor de renume internaţional şi va influenţa clasamentul care va stabili cine va participa la marea finală de la Londra (Marea Britanie), din 2 decembrie.
La Bucureşti vor veni 10 dintre cei mai bine clasaţi şahişti ai lumii pentru etapa ce va avea loc între 6 şi 10 noiembrie, unde premiile disputate sunt în valoare de 150.000 de dolari, afirmă organizatorii într-un comunicat de presă remis Descoperă.
„Suntem mândri că am reuşit să aducem în premieră elita şahului mondial la Bucureşti şi ne dorim să transformăm acest eveniment într-o tradiţie. România se situează pe locul 22 din 186 la nivel internaţional în clasamentul FIDE (Federaţia Internaţională de Şah), iar şahul poate avea un viitor frumos în România. Prin acest eveniment deschidem o serie de colaborări de marcă din lumea şahului prin care credem că vom influenţa pozitiv tânăra generaţie. Aceasta se poate astfel întâlni cu campionii şahului mondial şi vedea live mutările strategice şi lupta contra cronometru pentru locurile în marea finală Grand Chess Tour, de la Londra”, a declarat Vlad Ardeleanu, Director General Superbet.
Dincolo de valoarea substanţială a premiilor puse în joc, miza importantă a meciurilor de la Bucureşti o reprezintă punctele obţinute, acestea din urmă fiind decisive pentru a stabili lista finaliştilor care se vor lupta la Londra pentru marele titlu.
Printre cei care se vor înfrunta se numără Fabiano Caruana (SUA), numărul 2 la nivel mondial, marele rival al lui Magnus Carlsen – campionul en-titre al sportului minţii, care este deja calificat cu o diferenţă semnificativă faţă de următorii clasaţi la finala GCT de la Londra. Cu Caruana se vor lupta şi Wesley So (SUA), triplu campion naţional în Filipine, şi Sergey Karjakin (Rusia) care deţine recordul pentru cel mai tânăr câştigător al titlului de Mare Maestru, de la vârsta de 12 ani. Lista completă a participanţilor şi detalii despre palmaresurile lor găsiţi aici.