Submarin care poate salva vieţile militarilor, inventat de o tânără din Sibiu
Printre invenţiile expuse la salonul de inventică din Galaţi se află şi un submarin destinat cercetării, identificării şi distrugerii muniţiilor neexplodate de pe fundul unui curs de apă.
Citeşte şi Mister rezolvat: Submarin francez, dispărut de mai bine de 50 de ani, descoperit pe fundul mării
Invenţia aparţine tinerei Ana Maria Covaci, absolventă a Academiei Forţelor Terestre „Nicolae Bălcescu” din Sibiu.
Inventatoarea spune că aparatul este uşor de manevrat şi poate salva vieţile militarilor.
„Avantajul de bază al submarinului îl reprezintă comunicarea dintre acesta şi operator care nu necesită implicarea directă a utilizatorului, iar folosirea submarinului presupune angrenarea unei persoane care să stăpânească cunoştinţe minime de marinărie şi de manevrare a navei. Acesta a fost realizat în principal pentru a veni în ajutorul militarilor şi pentru a nu–i expune pericolelor în mod direct. Submarinul este alcătuit dintr-o cameră cu infraroşu, care este situată în partea din faţă, cu un braţ în interiorul căruia pot să introduc o încărcătură de trotil şi să distrug muniţia neexplodată. Aici este radiocomanda prin care reuşesc să-l ghidez de la distanţă”, a explicat Ana Maria Covaci.
Aparatul are lungimea maximă de 870 milimetri, o autonomie de două ore şi jumătate şi poate transporta greutăţi de până la 200 de grame.