Specialiştii Agenţiei Spaţiale Europene (ESA) au început să monitorizeze asteroidul 2019 SU3 care s-ar putea lovi de Pământ în următorii 65 de ani.
Roca spaţială a fost adăugată recent pe lista asteroizilor de mare risc a ESA, existând posibilitatea să se izbească de Pământ în 16 septembrie 2084, potrivit Fox News.
Lista de Risc este un catalog al tuturor obiectelor ale căror posibilităţi de impact detectate nu sunt zero. Fiecare dintre acestea conţine detalii despre poziţia pe care o are faţă de Pământ şi care reprezintă cel mai mare risc de impact. Informaţiile din această listă sunt exprimate prin Scara Palermo, o scară logaritmică folosită de astronomi pentru a evalua pericolul potenţial de impact al unui obiect apropiat de Pământ. „Include data, mărimea, velocitatea şi probabilitatea”, precizează oficialii ESA.
Asteroidul 2019 SU3 a fost inclus totodată în lista prioritară a ESA, pe care specialiştii din agenţie o folosesc „pentru a observa în special obiectele nou descoperite prin patru categorii: urgent, necesar, util şi fără prioritate”.
Oficialii ESA se aşteaptă ca 2019 SU3 să se afle la o distanţă de 0,00079 unităţi astronomice, aproximativ 117.500 de km, când o să treacă pe lângă Pământ în 2084.
Asteroizii care trec la 0,05 unităţi astronomice şi măsoară peste 140 de metri, în diametru, sunt consideraţi obiecte spaţiale apropiate de Terra (NEO) cu „potenţial de hazard”, potrivit NASA.
Asteroidul 2019 SU3 este urmărit şi de către specialiştii Agenţiei Spaţiale Nord-Americane, însă aceştia au proiecţii despre el doar până în 2077, cu şapte ani mai devreme decât merg informaţiile ESA.
Potrivit unui raport din 2018, există mai mult de 18.000 de NEO.
Vă recomandăm să citiţi şi:
Istoria impacturilor cu asteroizi de pe Terra a fost aflată
Astronomii au descoperit asteroizi gemeni ”adorabili” în apropierea Pământului