Peste 2 milioane de români au probleme cu auzul. Care sunt cauzele principale ale hipoacuziei
În întreaga lume, jumătate de miliard din populaţie suferă de o formă de hipoacuzie, iar până în 2025, din cauza mai multor factori, numărul persoanelor afectate de hipoacuzie ar putea creşte cu alte 200.000 de milioane.
Citeşte şi Tratamentul simplu ce ajută la reducerea pierderilor de auz provocate de sunetele puternice
În ţara noastră, peste două milioane de persoane au o problemă de auz, iar până la 50% dintre persoanele cu deficienţe auditive au vârsta sub 65 de ani, mulţi dintre ei fiind copii sau tineri. Totodată, trei bebeluşi din 1.000 se nasc cu probleme permanente de auz.
Cauzele principale ale hipoacuziei
Principalele cauze care provoacă hipoacuzia sunt expunerea prelungită la plafoane excesive de zgomot (peste 85 decibeli), înaintarea în vârsta, bolile circulatorii, dar şi unele medicamente toxice pentru nervul auditiv, afirmă audiologul Ionuţ Ştefanescu, directorul general Clarfon, companie ce comercializează aparate auditive în România
„Cauzele pot fi multiple, unele dintre ele se pot vindeca sau ameliora medicamentos sau chirurgical, altele au nevoie de protezare auditivă. Este important să vă prezentaţi la medic imediat ce observaţi o scădere a auzului, mai ales dacă aceasta a aparut brusc. Hipoacuzia (scăderea auzului) va fi investigată de medicul dumneavoastră printr-un examen clinic ORL, dar şi cu ajutorul unor examene paraclinice, cum ar fi audiometria, imepedansmetria, potenţialele evocate auditive şi dacă este nevoie cu ajutorul examinării RMN sau CT”, explică Ionuţ Ştefănescu, directorul Clarfon.
Potrivit specialistului, hipoacuzia nu te doare, dar de cele mai multe ori îţi afectează calitatea vieţii. “Ţiuitul, vâjâielile permanente, pierderea capacităţii de coordonare în spaţiu, nu permit celui care suferă să se concentreze şi să ducă la bun sfârşit activităţile cotidiene, îl izolează social. Indiferent de cauzele care o provoacă (ereditare, inflamatoare, disfuncţii ale unor organe), hipoacuzia, fie şi parţială, afectează psihicul, produce neîncredere în forţele proprii, irascibilitate, naşte idei de inferioritate. Mult rău fac şi zgomotele profesionale, industriale, dar şi petardele, muzica dată la maximum, gălăgia traficului rutier etc.”, declară Ionut Stefanescu.
Cum poate fi hipoacuzia
Hipoacuzia poate fi: uşoară (între 30-50 dB), moderată (între 50-70 dB), accentuată sau profundă (între 70-90 dB), resturi auditive (peste 90 dB), cofoză (gr. kophos – surd, surditate totală).
Există o serie de modalităţi de a ajuta oamenii cu pierdere de auz. Dacă pentru unii soluţia o reprezintă tratamentul cu medicamente ori intervenţia chirurgicală, în cazul altora aparatul auditiv constituie un real ajutor. „Persoanele cu pierdere auditivă pot beneficia de aparate auditive, dispozitive de ascultare şi de implanturi cohleare. Ele pot de asemenea beneficia de logopedie, de reabilitare auditivă şi alte servicii conexe. Deşi nici cele mai avansate aparate auditive nu pot restaura în întregime auzul, acestea îl pot îmbunătăţi considerabil, iar ajustarea lor în mod profesionist va permite o îmbunătăţire categorică în calitatea vieţii dumneavoastră”, explică Ionuţ Ştefănescu.