Câinii terapeuţi Mulan, Toto, Bumi şi Caju au făcut o vizită la Colegiul Economic „Virgil Madgearu” din Galaţi. În timpul vizitei, elevii au vizionat un film despre câinii folosiţi în terapia copiilor cu handicap, au aflat poveştile triste şi emoţionate ale animalelor fără stăpân şi au asistat la o demonstraţie oferită de Mulan, Toto şi Bumi şi Caju.
La final, câinii au fost premiaţi cu un tort din orez şi multe aplauze.
Toţi cei patru câini au fost salvaţi de pe străzi, iar acum sunt folosiţi cu succes în terapia pentru copiii cu handicap.
„Toto este un fost cerşetor din Cluj, copiii cerşeau cu el în braţe. Nişte prieteni l-au cumpărat, astfel că dintr-un cerşetor a ajuns un mic prinţ. Face terapie de patru ani la copiii cu dizabilităţi şi la un centru de bătrâni. Este un câine de rasă comună (…) Caju a fost găsită lângă Târgovişte, pe lângă o pădure. Am văzut patru căţei abandonaţi, i-am luat şi în drum spre casă am găsit-o şi pe ea pe un câmp. Ne-a atras atenţia pentru că era mică, neagră, nu avea apă şi mâncare, a sărit pe noi spunându-ne parcă
Vineri, gălăţenii sunt invitaţi la piesa de teatru „Confesiunile unui câine” care spune povestea de supravieţuire a unui câine fără stăpân. Apoi, câinii terapeuţi vor merge în vizită la diferite firme şi instituţii din Galaţi, inclusiv la Universitatea Dunărea de Jos, în timpul sesiunii, deoarece prezenţa unui animal reduce stresul.
Şedinţele de terapie sunt gratuite.
„Avem un program în care facem vizite la facultăţi în perioada sesiunii. Noi suntem prezenţi în facultate şi studenţii pot veni, se pot programa înainte de examen pentru a reduce anxietatea legată de examen. Sunt studii care demonstrează că mare parte din eşecul la examene este dat nu atât de lipsa de pregătire, cât de emoţii. Dacă vom reduce aceste emoţii, vom putea scoate la suprafaţă cunoştinţele studenţilor (…) Scopul este să permitem angajaţilor să interacţioneze cu foşti maidanezi care acum se dovedesc eroi ai societăţii, mulţumită terapiei pe care o fac de mulţi ani cu copii cu dizabilităţi şi cu bătrâni de la un centru pentru vârstnici. Toate aceste şedinţe sunt gratuite, iar efectul lor asupra pacienţilor este măsurat permanent de un psiholog specializat. Le vom spune oamenilor din Galaţi poveştile impresionante ale câinilor noştri, sperând ca astfel să îmbunătăţim atitudinile şi percepţia lor referitoare la câinii fără stăpân. Asta ar justifica ulterior intervenţia noastră pentru îmbunătăţirea calităţii vieţii acestor animale. În următorul an, echipa noastră de terapie va face regulat astfel de vizite în Galaţi ”, a declarat psihologul Victor Chitic.
„Galaţiul este un oraş drag nouă, de aceea l-am şi ales pentru acest proiect care este o premieră pentru Europa de Est. Aş vrea să-i asigur pe gălăţeni că, dacă se implică la modul real, alături de noi, în rezolvarea problemei câinilor fără stăpân, vom reuşi. Şi nu vom rezolva problema oricum, ci într-un mod uman şi fără suferinţă pentru niciuna dintre părţile implicate”, a spus preşedintele asociaţiei, Anca Tomescu.