Conferinţă Monitorului Apărării şi Securităţii: Politica de securitate naţională,de la gândirea strategică la instituţiile de apărare
Printre subiectele care vor fi abordate la eveniment se numără „interesele naţionale fundamentale şi ameninţările la adresa securităţii naţionale”, „capacitatea României de a garanta securitatea naţională” şi conceptul de „securitate naţională a României” în context internaţional.
Pornind de la premisa că „securitatea naţională reprezintă bunul public cel mai de preţ al naţiunii”, participanţii la conferinţă, printre care se numără dr. Thomas-Durell Young, generalul israelian (r.) Itai Brun, generalul polonez (r.) Jaroslaw Strozyk, consilierul prezidenţial Constantin Ionescu, vicepremierul Mihai Fifor, vor analiza semnificaţiile conceptului de securitate naţională în contextul transformărilor din sistemul internaţional, în special în spaţiul euro-atlantic.
Obiectivele Conferinţei se referă la înţelegerea importanţei securităţii şi apărării naţionale de către cetăţenii României, la cunoaşterea rolului instituţiilor, la transparenţa utilizării fondurilor publice, la implicarea cetăţenilor în deciziile strategice şi identificarea principalelor obiective şi soluţii ale viitoarei Strategii Naţionale de Apărare.
Dat fiind că rolul fundamental al securităţii naţionale creează numeroase dileme, condiţionalităţi şi constrângeri atât pentru factorii decizionali, cât şi pentru cetăţenii pe care aceştia îi reprezintă, Conferinţa îşi propune să răspundă la întrebări de genul: Ce presupune starea de securitate naţională pentru stat, societate şi fiecare cetăţean? Cine poartă responsabilitatea securităţii naţionale a României? Care sunt convergenţele şi divergenţele dintre securitatea naţională şi securitatea comună euro-atlantică? Securitatea naţională aduce mai multă libertate sau mai multă constrângere pentru cetăţeni? Cine ameninţă securitatea naţională a României şi de ce? Cât de multă securitate naţională reprezintă prea multă securitate? Care sunt costurile raţionale ale securităţii naţionale? De ce, în pofida investiţiilor în securitatea naţională, persistă sentimentul profund de insecuritate? Lipsa de implicare în conducerea comunitară poate fi înlocuită cu cedarea de suveranitate?
Răspunsurile la aceste întrebări sunt fundamental dependente de consistenţa şi profunzimea conceptului de securitate naţională, iar dezbaterea îşi propune să configureze o viziune românească robustă asupra securităţii naţionale şi, implicit, o arhitectură naţională funcţională şi eficientă de securitate.
Monitorul Apărării şi Securităţii asumă crearea unui spaţiu pentru dezbateri integrant, la care să participe pentru prima dată toţi actorii sociali, în scopul evidenţierii reperelor definitorii ale securităţii naţionale prezente şi viitoare pentru o Românie aflată în mijlocul turbulenţelor regionale şi globale de securitate induse de transformările din sistemul internaţional. Motivaţia demersului rezidă în responsabilitatea noastră socială, iar anvergura este determinată de misiunea pe care Monitorul Apărării şi Securităţii a asumat-o, de coagulare a capitalului de idei, iniţiativă, creativitate şi analiză critică asupra societăţii româneşti, în scopul consolidării securităţii şi apărării naţionale.