Ruşii nu mai beau atât de mult. Motivul pentru care a scăzut consumul de alcool
„Federaţia Rusă a fost o perioadă lungă considerată o ţară cu un nivel ridicat al consumului de alcool”, arată raportul OMS, publicat marţi. Potrivit raportului, consumul de alcool a contribuit în mare măsură la creşterea mortalităţii în anii ’90. „Cu toate acestea, în ultimii ani această tendinţă s-a inversat”, informează organizaţia, potrivit agenţiei de presă Mediafax.
Citeşte şi În esenţă, rămânem aceleaşi persoane indiferent de cantitatea de alcool consumată – studiu
Potrivit aceluiaşi studiu, scăderea cea mai puternică s-a înregistrat în ceea ce priveşte consumul de băuturi alcoolice contrafăcute.
Autorii cercetării susţin că scăderea consumului de alcool a dus la o creştere a speranţei de viaţă în Rusia, care a atins în 2018 un maxim istoric de 78 de ani pentru femei şi de 68 de ani pentru bărbaţi. Prin comparaţie, în 1990 speranţa de viaţă pentru bărbaţi era de doar 57 de ani în Rusia.
De la venirea la putere a lui Vladimir Putin, autorităţile ruse au adoptat mai multe măsuri pentru reducerea consumului de alcool, cum ar fi interdicţia ca magazinele să vândă băuturi alcoolice după ora 23, creşterea taxelor pentru alcool şi interzicerea publicităţii la aceste băuturi.