Papa Francisc atrage atenţia asupra pericolelor pe care inteligenţa artificială le ridică
This browser does not support the video element.
Inteligenţa artificială reprezintă un instrument cu utilizări multiple şi, în funcţie de cine foloseşte acest instrument, acesta poate fi benefic sau din contră distructiv. În cadrul unei reuniunii care a avut loc la Vatican şi la care au participat oficiali ai celor mai importante companii din Silicon Valley, Papa Francisc a ţinut să le atragă atenţia participanţilor asupra pericolelor pe care inteligenţa artificială le ridică şi le-a cerut acestora să nu lase tehnologia să ducă către o nouă formă de „barbarism”, notează Reuters.
„Evoluţiile remarcabile în domeniul tehnologic, în particular cele care au legătură cu inteligenţa artificială, au un impact tot mai seminificativ asupra tuturor ariilor de activitate umană. Din această cauză, o discuţie deschisă şi concretă pe această temă este necesară acum mai mult ca niciodată”, le-a spus Papa Francisc participanţilor.
Suveranul Pontif a atras atenţia participanţilor reuniunii că o folosire iresponsabilă a inteligenţei artificiale poate duce la „circulaţia opiniilor tendenţioase şi a datelor false care ar putea otrăvi dezbaterile publice şi chiar să manipuleze opiniile a milioane de oameni, până la punerea în pericol a instituţiilor care garantează coexistenţa civilă paşnică”.
„Dacă aşa numitul progres tehnologic al omenirii ar deveni inamicul binelui comun, atunci am asista la o regresie la o formă de barbarism condusă de către legea celui mai puternic”, a declarat Papa Francisc.
Pentru Papa Francisc şi pentru instituţia pe care o conduce problematica tehnologiei şi a inteligenţei artificiale par a fi extrem de importante şi un astfel eveniment la care au participat reprezentanţi ai celor mai mari companii din Silicon Valley reprezintă o reafirmare a acestui interes.
Oficialii statului papal au declarat că Francisc ia în calcul scrierea unui document papal în ceea ce priveşte inteligenţa artificială şi că astfel de întâlniri ar putea ajuta la conturarea acestuia, într-un mod asemănător celui în care întâlnirile cu oamenii de ştiinţă au dus la emiterea enciclicei din 2015, Laudato Si, care tratează problematica mediului şi a încălzirii globale.
Papa Francisc nu este singurul care a atras atenţia în privinţa pericolului pe care îl poate reprezenta inteligenţa artificială, inclusiv oameni din domeniu, precum miliardarul Elon Musk, au ridicat această problemă.
Citeşte şi: