O controversată lucrare de artă semnată de Jeff Koons, inaugurată la Paris vineri
Pe 21 noiembrie 2016, artistul american Jeff Koons şi-a anunţat intenţia de a oferi oraşului Paris „Bouquet of Tulips”, o operă originală şi monumentală care se doreşte a fi „simbolul amintirii”, după atentatele teroriste care au avut loc în noiembrie 2015 în capitala franceză.
Lucrarea are o înălţime de aproape zece metri, este din bronz, oţel şi aluminiu, cu o greutate de 33 de tone, şi reprezintă o mână ţinând nişte lalele multicolore.
Anul trecut, mai multe personalităţi franceze, precum regizorul Olivier Assayas şi fostul ministru al Culturii Frédéric Mitterrand, s-au opus proiectului de amplasare în Paris a acestei lucrări de artă.
„Nu «cadoului» lui Jeff Koons”, a fost titlul unui articol apărut în luna ianuarie 2018 în publicaţia Libération, semnat de mai multe personalităţi culturale ale Franţei.
„Proiectul este şocant, din motive diverse”, spuneau semnatarii, potrivit cărora Koons, în vârstă de 64 de ani, a devenit „simbolul unei arte industriale, spectaculare şi speculative”, iar „atelierul său şi cei care îi intermediază lucrările sunt multinaţionale ale luxului extrem”.
Într-un interviu pentru publicaţia franceză Le Figaro, starul artei contemporane s-a declarat „întristat” din cauza controverselor stârnite de această lucrare de artă. Acesta a mai spus că „arta nu este o competiţie” şi că banii nu sunt lucrul care îl motivează.
Koons, care a donat drepturile financiare pentru această operă victimelor atentatelor din 2015, a mai spus că „Bouquet de Tulipes” este un mod de „a celebra valorile comune” şi de „a demonstra că prietenia dintre cele două ţări (SUA şi Franţa) este mai puternică decât orice”.
Costurile de instalare pentru sculptură se ridică la 3,5 milioane de dolari şi sunt acoperite din donaţii, dar numeroase voci au criticat faptul că întreţinerea operei „Bouquet de Tulipes” va costa mult statul francez.
Jeff Koons, născut pe 21 ianuarie 1955, este un artist conceptual american, cunoscut pentru reproducerile la scară largă a unor obiecte banale, cum ar fi animale confecţionate din baloane. Caracteristicile principale ale operelor sale constau în utilizarea unei cromatici pure, intense, dar şi a unor materiale de cele mai multe ori de factură neconvenţională. Unii critici observă în arta acestuia elemente specifice de kitsch şi o atitudine comercială de factură cinică.
În mai anul acesta, sculptura „Rabbit”, realizată de Koons, a fost vândută la licitaţie pentru 91,1 milioane de dolari şi a stabilit astfel un nou record de preţ pentru o operă a unui artist în viaţă.