A fost inaugurată prima pictură murală care purifică aerul în România
Vopseaua folosită de Obie Platon transformă substanţele poluante din aer, precum oxizii de azot şi de sulf, în nitraţi şi nitriţi inofensivi care sunt depozitaţi pe suprafaţa vopsită, până când sunt eliminaţi de apa de ploaie sau de umiditatea din aer.
Pictura “Intuiţia”, realizată în cadrul proiectului ZidART de artistul român, Obie Platon, cu vopsea Airlite, se întinde pe o suprafaţă de aprox. 250 de metri pătrăţi şi are capacitatea de a filtra aerul asemenea unei păduri de copaci de 250 de metri pătraţi. Pictura are proprietatea de a îndepărta 38,5 grame de poluanţi la fiecare 12 ore, cantitate corespunzătoare a aproximativ 50 de automobile pe benzina euro 6. Vopseaua picturii creează o peliculă de protecţie invizibilă care împiedică murdăria şi praful din aer să se aşeze pe suprafeţe. Suprafeţele rămân la fel de verzi ca în ziua în care au fost pictate.
Pictată pe blocul de lângă insula din Bacău, aceasta este şi prima lucrare din lume dedicată nevăzătorilor, tradusă în limbajul Braille. Lucrarea reprezintă portretul unui nevăzător care îşi imaginează universul său în ciuda presiunii dizabilităţii sale, scopul fiind acela de a atrage atenţia asupra problematicii incluziunii sociale a persoanelor cu dizibilităţi.
Potrivit realizatorilor proiectului, vopseaua reduce costurile şi consumul de energie ale aparatelor de aer condiţionat şi reduce emisiile gazelor cu efect de seră, care cauzează schimbările climatice.
Pictura este realizată în cadrul proiectului ZidART organizat de asociaţia „Ingenious Drama”. Aceasta este prima dintr-un set de 6 picturi murale ce vor fi realizate în municipiul Bacău. Proiectul ZidART este implementat prin programul StartONG, implementat de asociaţia Act for Tomorrow.
“Încă de la înfiinţarea organizaţiei ne-am propus să contribuim prin proiectele pe care le desfăşurăm sau pe care le susţinem la neutralizarea emisiilor de dioxid de carbon. Lucrarea inaugurată astăzi la Bacău prin proiectul ZidART reprezintă o premieră în România, deoarece în mijlocului unui oraş avem o operă de artă care purifică aerul, având efectul unei păduri. Sperăm ca astfel de iniţiative să fie replicate la nivelul cât mai multor oraşe, astfel încât oamenii să se poată bucura de aer mai curat şi să arătăm că arta poate deveni o soluţie pentru problemele de mediul cu care oraşele noastre se confruntă.” – a declarat Andrei Coşuleanu – preşedintele asociaţiei Act for Tomorrow.
De asemenea, pictura este foarte eficientă în prevenirea aşezării murdăriei pe pereţi. Aceasta combate murdăria în două moduri. Aerul descompune substanţele uleioase depuse pe suprafaţă, împiedicând lipirea prafului de perete. În combinaţie cu vopseaua, se creează un strat subţire de apă (datorită unei proprietăţi numite hidrofilicitate), care împiedică aşezarea prafului şi a altor particule pe suprafaţă, determinandu-le să se desprindă, se arată în comunicat.