În momentul echinocţiului de toamnă, longitudinea astronomică a Soarelui atinge valoarea de 180°. De asemenea, astăzi, ziua şi noaptea sunt egale, datorită faptului că Soarele se află pe ecuatorul ceresc. Excepţie fac zonele polare, la Polul Nord începând lunga noapte polară, iar la Polul Sud Soarele va fi prezent deasupra orizontului timp de şase luni.
Punctul echinocţiului de toamnă, numit şi „punct autumnal”, se află pe sfera cerească la intersecţia eclipticii (ce reprezintă proiecţia pe sfera cerească a planului orbitei Pământului) cu ecuatorul ceresc, pe care Soarele îl traversează la această dată, trecând din emisfera nordică a sferei cereşti în cea sudică.
Astfel, în cadrul echinocţiului, Soarele răsare şi apune exact în punctele cardinale est-vest.
În România, Soarele va putea fi observat la amiază la o înălţime de 45°, reprezintând jumătatea distanţei unghiulare dintre zenit şi orizont. Data de 22 septembrie marchează, în emisfera sudică a Pământului, începutul primăverii.
De astăzi, durata zilelor va continua să scadă, iar cea a nopţilor să crească, până la data de 22 decembrie, la ora 06:19, când va avea loc solstiţiului de iarnă.
Vă reamintim că trecerea la ora de iarnă în 2019 se va face în noaptea de 26 spre 27 octombrie, când ora 4:00 va deveni ora 3:00.