Urmările unui potenţial război atomic SUA-Rusia: 34 de milioane de morţi în primele ore
O simulare realizată în cadrul programului Ştiinţă şi Securitate Globală al Universităţii Princeton arată că 34 de milioane de oameni ar deceda, iar alte 57 de milioane ar fi rănite în primele ore după izbucnirea unei conflagraţii nucleare. Estimările nu includ persoanele ce vor suferi pe termen lung de probleme de sănătate, informează cotidianul The Independent, citat de agenţia de presă Mediafax.
Potrivit cercetătorilor americani, un război nuclear ar putea fi declanşat în urma escaladării unui conflict convenţional între Rusia şi NATO.
Scenariul imaginat de echipa de cercetători indică faptul că, „în speranţa de a opri o ofensivă SUA-NATO, Rusia lansează, de la o bază din enclava Kaliningrad, o armă nucleară cu rolul de foc de avertizare. NATO ripostează cu un atac nuclear tactic executat de aviaţie”.
„După ce pragul nuclear a fost depăşit, conflictul escaladează spre un război nuclear tactic în Europa. Rusia lansează 300 de focoase nucleare, cu ajutorul avioanelor şi rachetelor cu rază scurtă de acţiune, pentru a lovi bazele NATO şi trupele aflate în ofensivă. NATO răspunde cu aproximativ 180 focoase nucleare lansate de avioane”, mai arată simularea făcută la Princeton.
Sute de atacuri similare sunt executate, ulterior, de ambele părţi împotriva forţelor nucleare militare adverse. Folosind arsenalul deţinut de submarinele balistice, SUA şi Rusia ar viza oraşele importante, cu până la 10 rachete lansate pentru fiecare centru populat major.