Home » D:News » Guvernul japonez ia în considerare deversarea apei contaminate de la centrala Fukushima în ocean

Guvernul japonez ia în considerare deversarea apei contaminate de la centrala Fukushima în ocean

Guvernul japonez ia în considerare deversarea apei contaminate de la centrala Fukushima în ocean
Publicat: 16.09.2019
Ministrul japonez al Mediului, Yoshiaki Harada, este de părere că în compania care gestionează centrala Fukushima va trebui să deverseze apa contaminată în ocean.

De la producerea dezastrului nuclear din anul 2011, atunci când un tsunami a dus la pierderea integrităţii nucleaului centralei de la Fukushima, compania Tokyo Electric, Tepco, căreia i-au fost încredinţate lucrările de decontaminare a zonei afectate. Oficialii companiei au stabilit ca apa care a fost contaminată de către scurgerile din miezul reactorului să fie stocată în rezervoare.

Recent, oficialii companiei au anunţat că în scurt timp capacitatea rezervoarelor de care dispune va fi depăşită de cantitatea de apă contaminată. Acest anunţ a dat naştere unor serii de dezbateri şi controverse legate de soluţiile care se impun în această situaţie. Oamenii de ştiinţă au propus mai multe soluţii, printre care şi deversarea apei direct în apele Oceanului Pacific. Ministrul japonez al mediului, Yoshiaki Harada, a declarat că acesta este soluţia pe care el o sprijină, notează Reuters.

„Unica soluţie va fi să deversăm apa (n.r. contaminată) în mare şi să o diluăm”, a declarat acesta. El a mai adăugat: „Întreg executivul va discuta această problemă, dar vreau să îmi expun opinia mea personală”.

Şeful Secretariatului Guvernului, Yoshihide Suga, a declarat într-o conferinţă de presă separată că poziţia ministrului Mediului nu este şi cea pe care exectivul o are în acest moment. Miniştrii aşteaptă un raport din partea unui grup de experţi cu privire la situaţia centralei de la Fukushima şi cu privire la apa contaminată. În ceea ce priveşte Tokyo Electric, oficialii acestei companii nu au autoritatea de a decide în niciun fel asupra modului în care situaţia apei va fi gestionată, aceştia asteptând decizia guvernanţilor.

Conform anunţurilor anterioare, rezervoarele în care Tepco depozitează apa contaminată de radiaţii vor fi pline în decursul următorilor trei ani. Ministrul Mediului nu a comentat asupra cantităţii de apă care va trebui deversată în oceanul Pacific în cazul în care executivul decide asta.

Decizia de a deversa apa contaminată este contesată de către pescarii din zona Fukushima şi zonele adiacente, aceştia fiind de părere că astfel se va ajunge la distrugerea industriei locale de pescuit. 

Deversare apei în mare ar putea conduce şi la un conflict deschis între Corea şi Japonia. Rapoartele de presă arată că autorităţile sud coreene ar fi chemat un oficial de rang înalt din cadrul ambasadei japoneze pentru a afla mai multe detalii despre modul în Japonia vrea să se coupe de această situaţie.

 

Citeşte şi:

Cernobîl şi Fukushima. Care dintre ele a fost cel mai mare dezastru nuclear?

Dezastrul nuclear de la Fukushima este chiar şi mai mare decât s-a crezut anterior: materialul radioactiv a ajuns într-un loc surprinzător de îndepărtat

Izotopi radioactivi proveniţi din accidentul de la Fukushima au fost găsiţi în unele sortimente de vinuri

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase