Tehnologia deepfake pare să fi ajuns mai accesibilă şi mai performantă ca oricând, ceea ce înseamnă că pericolele pe care le ridică sunt pe măsură. oficialii Facebook au decis să lanseze o provocare oamenilor de ştiinţă care să ducă la crearea unei baze de date pe care algoritmii să o poată distinge pentru a distinge videoclipurile adevărate de cele editate, notează Futurism.
Un consorţiu în care s-au asociat Facebook, cercetători de la Microsoft şi de la unele dintre cele mai prestigioase centr universitare şi de cercetare din lume îşi propune să creeze o bază de date care să poată fi pusă în slujba identificării de către reţelele neurale a videoclipurilor editate cu tehnologia deepfake.
Conform oficialilor Facebook, „deepfake are o influenţă semnificativă asupra modului în care utilizatorii determină legitimitatea informaţiilor prezentate în mediul on line”. În aceiaşi declaraţie, oficialii subliniază faptul că, în prezent, nu există o metodă eficientă şi la îndemână prin care să poată fi realizată o departajare clară între clipurile orginale şi cel editate.
Echipa de cercetători care va reuşi să se ridice la înălţimea provăcării lansată de Facebook va primi şi un premiu în bani, din cele 10 milioane de dolari pe care coporaţia a decis să îi accorde pentru acest proiect.
Experţii explică faptul că baza de date la care diferitele echipe de oameni de ştiinţă vor lucra ar trebui să fie asemănătoare cu cele care au fost construite pentru identificare vobirii sau a obiectelor.
Citeşte şi:
Îngrijorătoarea tehnologie ”deepfakes” este acum şi mai capabilă în trucaje video
Tehnologia deepfake devine şi mai accesibilă publicului larg