Turismul la Cernobîl a luat amploare după succesul înregistrat de miniseria omonimă
Salutată de critici şi de public, miniseria realizată de postul de televiziune american HBO a prezentat momentele tragice din timpul catastrofei nucleare de la Cernobîl.
Citeşte şi Ce gust are Vodca Cernobîl, primul produs destinat consumului realizat în zona de excludere
Miniseria de cinci episoade îi are în rolurile principale pe Jared Harris, Stellan Skarsgård şi Emily Watson. Producţia regizată de Johan Renck spune povestea accidentului şi insistă asupra eforturilor făcute de salvatori, dar şi asupra celor de a reduce efectele exploziei reactorului nuclear de la centrala din Prîpeat. La scurt timp de la lansare, cu o medie de 9,7 din 10 pe IMDb – din notele oferite de 140.000 de utilizatori ai platformei deţinute de Amazon -, „Cernobîl” depăşea în popularitate serialul cult „Breaking Bad” (9,5), dar şi foarte mediatizatul „Game of Thrones” (9,3), al cărui ultim sezon a decepţionat mulţi fani.
În prezent, zona care înconjoară centrala este în continuare nelocuibilă pe o rază de 30 de kilometri, dar pe o mică parte din teritoriu a fost permis accesul turiştilor.
În ultimele luni, locurile afectate de explozia reactorului de la centrala nuclară din Cernobîl şi cele din Lituania în care a fost filmată în cea mai mare parte miniseria au fost cele mai căutate de turişti. Ghidul oficial al centralei nucleare, Evgheni Goncearenko, a remarcat cu dezamăgire că vizitatorii „nu mai au nevoie de informaţii şi vin aici doar pentru a-şi face poze”.
Directorul centrului de informare din Cernobîl, Aleksandr Sirota, a declarat că mai multe agenţii de turism au început să organizeze vizite în zonele afectate, oferindu-le ca pe un produs „fast-food”. Mai mult decât atât, noul preşedinte al Ucrainei, Volodimir Zelenski, a semnat în luna iulie un decret prin care se încurajează dezvoltarea turismului în zona oraşului Cernobîl.
Louis Carlos, în vârstă de 27 de ani, nu cunoştea nimic despre Cernobîl înainte de a viziona serialul difuzat pe HBO. Miniseria l-a motivat să meargă în Ucraina. „Dacă oamenii vin aici pentru a înţelege ce s-a întâmplat şi pentru a încerca să înveţe ceva, este o alegere bună. Asta este istorie”, a declarat turistul.
Agenţiile de turism şi-au adaptat deja ofertele pentru a le arăta turiştilor punctele centrale expuse în miniserie, propunându-le şi activităţi suplimentare, precum caiac-canoe în râurile care înconjoară zona de excludere.
În anul 2017, aproximativ 50.000 de oameni au vizitat oraşul Cernobîl, iar, în 2018, numărul turiştilor a crescut până la 72.000. În prezent, asociaţia operatorilor de turism se aşteaptă ca, în acest an, numărul de vizitatori să fie de aproximativ 100.000.
Evgheni Goncearenko a declarat că au mai fost înregistrate creşteri bruşte ale numărului de turişti după lansarea, în 2012, a filmului de groază american „Jurnalul terorii/ Chernobyl Diaries” şi după integrarea teritoriului, în 2014, în jocul „Call of Duty 4”.
Iaroslav Iemelianenko, preşedintele asociaţiei de ghizi din Cernobîl, consideră că această creştere a numărului de turişti este benefică. „Trebuie să promovăm locul, să vorbim despre el, să atragem turişti”, a declarat acesta.
Accidentul nuclear de la Cernobîl a avut loc pe 26 aprilie 1986, la ora locală 01.23. El a fost cauzat de o explozie a centralei nucleare din oraşul ucrainean Prîpeat, iar zona apropiată catastrofei a fost contaminată. Un nor de precipitaţii radioactive a ajuns în partea de vest a Uniunii Sovietice, Europa şi în estul Americii de Nord. Ţările care au fost afectate cel mai mult de catastrofă au fost Ucraina, Belarus şi Rusia. Aproximativ 8,4 milioane de locuitori din cele trei state au fost expuşi la radiaţii, iar 336.000 de persoane au fost evacuate. Belarus a fost cel mai afectat stat din punct de vedere meteorologic, deoarece 60% dintre precipitaţiile radioactive au căzut pe teritoriul său. Conducerea fostei Uniunii Sovietice a recunoscut că are nevoie de asistenţă internaţională în 1990, la patru ani de la accident.