Un caz medical neobişnuit în Marea Britanie, un adolescent din Bristol aproape a orbit din cauza faptului că de-a lungul ultimilor ani a avut o dietă în care cartofii prăjiţi erau predominanţi, notează Science Alert.
La vârsta de 14 ani, tânărul britanic a fost supus unor analize de sânge care au relevat că aceasta suferea de anemie şi un nivel scăzut de vitamina B12. În acel moment, membrii familiei au explicat că adolescentul acuza o stare de oboseală cronică şi că refuza să consume anumite alimente sau feluri de mâncare.
Medicul de familie i-a recomandat injecţii cu B12 pentru a compensa pentru nutrienţii pe care nu îi primea prin alimentaţie, dar, din păcate, această soluţie s-a dovedit ineficientă şi la vârsta de 15 ani adolescentul experimenta probleme de auz şi de vedere. La doar 17 ani, medicii au concluzionat că capacitatea de a vedea a adolescentului a fost redusă până în pragul orbirii.
Medicii de la Spitalul Oftalmologic din Bristol care l-au consultat au pus diagnosticul de neuropatie optică, deterioararea nervului optic. Testele anterioare au arătat că această afecţiune a apărut pe fondul unei nutriţii inadecvate. Analizele adolescentului arătând deficienţă de B12, injecţiile primite în anii anteriori dovedindu-se inutile, vitamina D, care a dus la o densitate mică a oaselor; cupru, seleniu, dar şi un nivel crescut de zinc.
În aceste condiţii, medicii au stabilit că la orginea acestor probleme s-ar afla dieta pe care adolescentul o adoptase. Aceasta implicând porţii zilnice de cartofi prăjiţi, precum şi cantităţi mari de pâine albă sau carne procesată.
Unii specialişti sunt de părere că adolescentul britanic suferă de tulburarea limitativă a aportului de alimente, o tulburare de alimentaţie care îi face pe cei afectaţi să evite diferite alimente, texturi, gusturi, mirosuri până în punctul în care reprezintă un risc pentru sănătatea acestora. Deşi un astfel de diagnostic nu a fost confirmat, acest caz ar trebui să aducă în faţa opiniei publice importanţa calităţii alimentelor pe care le consumăm şi influenţa acestora asupra sănătăţii noastre.
Citeşte şi:
Esti un adult foarte mofturos la mancare? Ai o problema medicala
Adevărul ştiinţific despre nutriţie şi sănătate: ce ar trebui să ştie toată lumea
Favorizează mâncarea arsă apariţia cancerului? Concluzia la care a ajuns un chimist
Care este cea mai sănătoasă dietă? Răspunsul oamenilor de ştiinţă