Informaţia despre decesul sociologului, pe 31 august, a fost făcută publică luni, pe contul de Twitter al editurii franceze La Découverte.
Wallerstein a fost cercetător la Universitatea din Yale, SUA, economist, istoric, sociolog şi profesor la mai multe instituţii, printre care şi Ecole des hautes études en sciences sociales din Paris.
Şi-a început cariera de sociolog la mijlocul anilor 1950, fiind interesat la acel moment de Africa de vest postcolonială. A fost una dintre primele personalităţi care au anticipat agravarea conflictului nord-sud în plină perioadă a Războiului Rece.
Printre altele, a pus la punct conceptul de „sistem-mondial”, în linia conceptului de „economie-mondială” al lui Fernand Braudel, fiind unul dintre pionierii studiilor despre efectele mondializării.
Intelectual de stânga angajat, a participat la mai multe reuniuni ale mişcării altermondialiste, precum Forumul social mondial de la Porto Alegre, Brazilia, în 2001.
Wallerstein a declarat, în 2013, că „a gândi la nivel global este esenţial”, potrivit theconversation.com.
Gânditorul a denunţat tratamentul inuman la care sistemul capitalist îi supune pe indivizi prin transformarea acestora în obiecte.
Cartea „The Modern World System”, publicată în 1974, cuprinde viziunea sa conform căreia sistemul lumii moderne este diferit de cel al imperiilor, prin controlul economic al unui centru dominant capitalist, exercitat asupra ţărilor periferice. Astfel, Wallerstein a respins conceptul de „Lumea a Treia”, susţinând că există o singură lume, conectată printr-un sistem economic complex şi prin relaţii de schimb.