Sunt sigure legumele şi fructe româneşti de sezon din pieţe şi hypermarketuri?
Iată ce spun autorităţile despre fructele şi legumele din pieţele şi supermarketurile din România. Printr-un comunicat de presă se anunţă că Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, prin inspectorii în domeniul legume – fructe, cât şi Direcţiile pentru Agricultură Judeţene şi a Municipiului Bucureşti verifică permanent respectarea legislaţiei specifice urmărind prin analize de laborator dacă s-au respectat limite maxime admise în utilizarea de pesticide pentru fructe şi legume. De asemenea, inspectorii urmăresc ca toate cantităţile expuse spre vânzare să aibă elementele obligatorii din sistemul de etichetare (localitatea în care au fost obţinute, data recoltării, preţul acestora, etc).
Legumele şi fructele de sezon româneşti sunt sigure pentru consum
Până la 22 august 2019 au fost prelevate de către inspectorii fitosanitari 2.080 probe şi au fost analizate în laboratorul autorizat şi acreditat al ANF un număr de 2.053 probe, iar încă 27 de probe se află în lucru.În urma analizelor de laborator nu au fost depistate până în prezent depăşiri ale limitelor maxim admise de reziduuri de pesticide la niciun produs legumicol sau pomicol, astfel încât legumele şi fructele româneşti corespund standardelor de calitate şi nu prezintă riscuri pentru consumatori.