Naşterea unei perechi de gemeni este, din punct de vedere statistic, ceea ce am putea numi un eveniment destul de rar, inedit chiar. În general, între naşterea primului bebeluş şi a celui de al doilea se scurg câteva minute sau chiar ore, totuşi, o femeie din Kazakhstan a dat naştere gemenilor săi la o distanţă de 11 săptămâni, notează Science Alert.
Liliya Konovalova, o femeie de 29 de ani, a dat naştere unei fetiţe în data de 24 mai şi a unui băieţel în data de 9 august. Conform ministrului Sănătăţii din Kazakhstan, acest eveniment avea o probabilitate de 1/50.000.000.
Medicii care s-au ocupat de sarcina Liliyei, precum şi specialiştii din domeniu, au ajuns la concluzia că cele aproape trei luni dintre cele două naşteri au cauze multiple. În primul rând, medicii explică faptul că fetiţa, prima care s-a născut, a avut parte de o naştere prematură, cântărind doar 850 de grame, după o perioadă de dezvoltare uterină de doar 25 de săptămâni. În contrast, fratele ei s-a născut la timp, cântărind aproape triplu: 2.900 de grame.
În al doilea rând, naşterea prematură reprezintă doar o parte a acestei situaţii extrem de rare. Mai exact, medicii au explicat că mama, Liliya, prezintă o condiţie anatomică extrem de rară la rândul acesteia. Oamenii de ştiinţă au stabilit că aceasta prezintă un caz de uterus didelphys, o malformaţie care duce la formarea a două utere. Adesea, femeile care prezintă o astfel de condiţie medicală nu sunt conştiente de aceasta şi nici nu realizează că ar putea fi însărcinate cu gemeni.
Raportele medicilor arată că diferenţa de greutate dintre cei doi bebeluşi se estompează destul de repede, iar la momentul externării aceştia cântăreau în jur de trei kilograme. „Fiul meu nu s-a grăbit să vină pe această lume”, ar fi declarat Liliya pentru presa locală.
Citeşte şi:
Gemeni identici? De fapt, sunt mult mai diferiţi între ei decât se credea