În teorie, procesul de congelare al legumelor este menit să păstreze nutrienţii necesari, savoarea, textura şi culoarea comparativ cu celelalte metode de conservare. Tocmai de aceea, în timp ce sunt gătite, trebuie să menţinem aceleaşi caracteristici. Într-un material mai complex, alături de specialişti, Huffington Post vorbeşte despre greşelile pe care le facem atunci când gătim cu legume congelate.
Înainte să pui în coşul de cumpărături punga de legume, verifică dacă sunt lipite unele de altele. În caz contrar, înseamnă că în timpul transportului către destinaţie, acestea s-au decongelat şi au fost recongelate, aşadar şi-au pierdut nutrienţii în tot acest proces. În urma fluctuaţiilor de temperatură legumele se pot deshidrata, chiar şi în timpul depozitării şi pot produce gheaţă, care afectează culoarea, savoarea şi fermitatea.
Cele mai bune preparate pentru legumele congelate sunt cele care pot fi depozitate în caserole, supele şi altele care conţin mai multe ingrediente care tind să se diferenţieze de legumele congelate. Specialiştii recomandă să folosim fie doar legume congelate, fie doar legume proaspete, dar niciodată amândouă. Dacă legumele congelate sunt combinate cu cele proaspete, diferenţa dintre texturi poate fi supărătoare.
Cea mai proeminentă calitate a legumelor congelate este textura. Din moment ce congelarea lor nu face altceva decât să producă apă, iar legumele la cândul lor conţin foarte multă apă, procesul de congelare măreşte pereţii celulari. Acest rezultat este mai puţin delicat, iar textura nu mai este una foarte moale. Nu trebuie să decongelezi legumele înainte de a le prepara, iar faptul că le găteşti deja congelate te ajută să obţii o textură mai bună. Excepţie însă fac porumbul întreg şi verdeţurile (ex: spanacul).