Robotul rusesc Fedor a ajuns pe Staţia Spaţială Internaţională, reuşind să se conecteze la Staţia Spaţială Internaţională (ISS) marţi dimineaţă.
Robotul Fedor a fost transportat de naveta Soyuz MS-14, care a reuşit îndeplinească acest stadiu al misiunii abia din a doua încercare. Robotul a glumit pe Twitter: “Îmi pare rău pentru întârziere. Blocat în trafic. Gata să muncesc mai departe”, a apărut scris pe contul acestuia.
Skybot F850, numit şi Fedor, a fost trimis pe ISS cu ajutorul unei rachete Soyouz, care a fost lansată joi, la ora 03.38 GMT, de pe cosmodromul rus Baikonur din Kazahstan. Robotul urma să rămână pe ISS până pe 7 septembrie.
Robotul umanoid argintiu are o înălţime de 1,80 metri şi o greutate de 160 de kilograme. Fedor are conturi pe reţelele de socializare online Instagram şi Twitter, unde sunt oferite detalii despre viaţa sa cotidiană, de exemplu, momentul în care a învăţat să deschidă o sticlă de apă.
Pe ISS, robotul urma să efectueze diferite sarcini, supravegheat de cosmonautul rus Aleksandr Skvortsov, care a sosit pe avanpostul spaţial luna trecută, potrivit agenţiei de presă RIA Novosti.
Capacităţile sale în condiţii de microgravitaţie urmau să fie testate pe parcursul acestei misiuni. Printre principalele sale sarcini se numără imitarea mişcărilor umane, astfel încât să poată să asiste astronauţii de pe ISS.
Fedor nu este primul robot trimis în spaţiu. În 2011, NASA a trimis în spaţiu robotul umanoid Robonaut 2, dezvoltat cu compania General Motors, care a avut aceleaşi sarcini, de a lucra într-un mediu periculos. În 2018, acesta a fost trimis pe Terra din cauza unor probleme tehnice.
În 2013, Japonia a trimis în spaţiu micul robot Kirobo, dezvoltat cu compania Toyota. Kirobo putea să şi comunice, dar doar în limba japoneză.
În ceea ce priveşte Agenţia spaţială rusă (Roskosmos), oficialii spun că astfel de roboţi ar putea efectua sarcini periculoase, precum ieşirile în afara ISS.