Dr. Cătălina Coclitu, neurolog ”Scăderea forţei musculare, vederea dublă, afectarea vorbirii necesită control de urgenţă”

12 09. 2019, 16:00

CSÎD: Ce semne şi simptome trebuie să ne trimită de urgenţă la un consult neurologic?

Dr. Cătălina Coclitu: Simptomele care trebuie să ne trimită de urgenţă la medic sunt apariţia bruscă a unor probleme care pot fi asociate unei boli neurologice, spre exemplu scăderea forţei musculare sau a sensibilităţii pe o jumătate a corpului (sau pe zone mai restrânse, cum ar fi faţa, membrul superior sau inferior), o tulburare de echilibru sau de coordonare a mişcărilor, vederea dublă sau afectarea vorbirii. Acestea pot fi simptome ale unui accident vascular-cerebral şi, în acest caz, noi medicii, trebuie să intervenim cât de repede posibil.

CSÎD:  Care sunt testele şi analizele cu care se încep investigaţiile neurologice?

Dr. Cătălina Coclitu: Examenul clinic şi istoricul bolii pacientului, combinat cu antecedentele medicale dirijează investigaţiile necesare. Este obligatorie efectuarea unei tomografii cerebrale computerizate pentru a diferenţia un accident vascular cerebral ischemic de unul hemoragic (tromboliza fiind categoric interzisă într-un accident hemoragic), iar dacă vorbim despre o suspiciune de leziune la nivelul măduvei spinării este mai utilă efectuarea unui examen de rezonanţă magnetică. Electrocardiograma, ecografia cardiacă, ecografia Doppler, examen electromiografic, electroencefalograma, puncţia lombară, analize de sânge de la cele uzuale la teste imunologice complexe, markeri tumorali, determinări pentru diferiţi agenţi infecţioşi şi multe, multe alte investigaţii fac parte din viaţa de zi cu zi a medicului neurolog. Este o specialitate complexă, cu multe interferenţe cu alte specialităţi medicale, cum ar fi cardiologia, oftalmologia, reumatologia, endocrinologia etc.

Citeşte continuarea pe CSID!