Grăsimile sănătoase: ce sunt şi de unde le consumăm
Specialiştii de la Bodyshape Transformation Center ne explică ce sunt, mai exact, grăsimile sănătoase, în ce alimente le găsim şi în ce mod trebuie să le consumăm.
“Un procent de 20-30% din aportul de calorii zilnice ar trebui să fie reprezentat de cel provenit din grăsimi. Dacă regimul tău alimentar zilnic presupune consumul a 1500 calorii, 450 dintre acestea este bine să fie reprezentate de grăsimi sănătoase. Această cantitate de calorii poate fi obţinută din 50g de grăsimi, consumate pe parcursul unei zile. Un gram de grăsimi bune conţine 9 calorii”, declară Irina Alionte, fondator Bodyshape Transformation Center.
Grăsimile din categoria Omega 3 şi Omega 6 au numeroase beneficii pentru organism:
- Reprezintă o sursă de energie importantă;
- Contribuie la menţinerea echilibrului hormonal;
- Asigură asimilarea corespunzătoare a vitaminelor solubile A, D, E şi K;
- Oferă organismului doi acizi graşi esenţiali pentru buna sa funcţionare: acidul linoleic (ALA) şi cel linolenic (GLA).
- Ajută la reglarea nivelului de colesterol bun în organism;
- Sunt benefice pentru sistemul cardiovascular, întrucat contribuie la menţinerea sănătăţii inimii;
- Ajută organismul să îşi menţină temperatura optimă;
- Reduc riscul de apariţie a afecţiunilor neurodegenerative precum Parkinson şi Alzheimer;
- Contribuie la dezvoltarea fătului, în timpul sarcinii;
- Stimulează producerea celulelor cu rol de aparare a organismului.