Geto dacii şi romanii „s-au luptat” la Cucuteni. Au asistat mii de ieşeni
This browser does not support the video element.
La zeci de kilometri de Iaşi, în apropierea muzeului Cucuteni, a avut loc la acest sfârşit de săptămână festivalul GetoDava. 130 de persoane au luat rolurile geto-dacilor şi a romanilor, tocmai pentru a le oferi ieşenilor cea mai bună lecţie de istorie.
„A fost un eveniment unic pentru judeţul nostru, în care încercăm să promovăm acest sit arheologic, nu numai acest sit, toate siturile din judeţ. Sunt 16 cetăţi geto-dacice în judeţul Iaşi. Aici unde stăm acum pe acest platou din jurul muzeului sunt peste 100 de movile, care acum nu se prea văd, dar toate aceste dâmburi sunt morminte geto-dacice de acum 2.500 de ani. Pentru noi aceasta este Sarmisegetuza Moldovei”, a declarat Constantin Lăpuşneanu, organizatorul evenimentului.
Cei prezenţi au putut să vadă dansuri ale nimfelor, lupte ale gladiatorilor, au putut să meşteşurgărească opinici sau chiar să guste din bucate asemnănătoare cu cele pe care le mâncau strămoşii noştri. De departe, însă, cel mai aşteptat moment a fost cel al luptei dintre geto-daci şi romani.
„Ceea ce am reconstituit astăzi a fost, de fapt, prima incursiune, cel puţin rămasă scris, prima incursiune a romanilor aproape de sudul Moldovei. În atestarea istorică se spune că lupta s-a dat undeva în nordul Histriei. Nu ştim cât de în nord, poate a fost şi în zona asta, nu ştim exact. Ideea e că acel general Caius Hibrida a trecut Dunărea, a urcat în sus, nu ştim cu ce scopuri. Ştim că a fost înfrânt şi alungat de o coaliţie a unor triburi, regate, sarmatice, bastarnice. N-avea cine să îi conducă altcineva decât Burebista, pentru că el era rege în acei ani. Cu siguranţă dacă nu a fost el a trimis un general sau pe altcineva”, a explicat Constantin Lăpuşneanu.
La eveniment au participat asociaţii din toată ţara, dar şi din străinătate.
Dorian este student în anul 2 la Facultatea de Istorie din Târgu-Mureş, iar din martie face parte din Asociaţia Mites Marisiensis.
„Încercăm să aducem publicului larg modul de trai, nu numai luptele din antichitate, ci şi modul de trai. (…) Sunt foarte atras de partea aceasta de reenactment deoarece sunt şi student la Istorie (…) şi e o experienţă unică, deoarece nu în fiecare zi ai ocazia să vezi lupte şi oameni îmbrăcaţi în eroii tăi”, a declarat Dorian.
Mercurul din termometre depăşea 35 de grade, iar lupta s-a dat în câmp. Chiar şi aşa, luptătorii din ambele tabere au purtat costume cât de poate de veridice şi foarte grele.
„Lorica segmentata are undeva la 12 kilograme, scutul 14, sabia – gladiusul, are un kilogram jumătate, iar galeea tot un kilogram jumate. În principiu, să spunem undeva la 30 de kilograme purta un legionar roman în luptă”, a explicat Dorian.
Iar pentru cei mici a fost cea mai bună lecţie de istorie.
„A fost foarte fain. Mi-au plăcut foarte mult bătăliile, căştile. (…) Mi-a plăcut că au jucat foarte bine rolurile”, a spus unul dintre copiii prezenţi.
„Cu siguranţă învaţă mai uşor văzând cum se luptă cele două trupe decât când citesc dintr-o carte”, a spus mama unui băiat.
„Eu am un copil de 3 ani şi jumătate şi am spus să îl introduc aşa cât înţelege el în istoria noastră. M-am bucurat că a fost organizat şi aici. E asemănător cu Sighişoara, bineînţeles că acolo se prezintă altceva”, a declarat un alt părinte.
Lupta a fost cât se poate de reală. Chiar dacă nu sunt ascuţite, armele sunt confecţionate din lemn şi metal. Unii dintre luptători au avut şi câteva zgârieturi zdravene în urma bătăliei, iar unele scuturi s-au spart.