Oficialii companiei care se ocupă de administrarea centralei Daiichi de la Fukushima au declarat că, în viitorii trei ani, nu va mai exista spaţiul necesar stocării apei contaminte de către radiaţii. Aceasta s-a scurs din reactoarele avariate, amestecându-se ulterior cu apa ploilor şi cea din pânza freatică, notează Futurism.
Până în prezent, eforturile de decontaminare a apei au reuşit să cureţe în jur de un milion de tone de apă cu radiaţii care au fost depozitate în 1.000 de rezervoare. Dat fiind faptul că aceste procese nu sunt complet eficiente şi că o parte din radiaţii nu au fost eliminate s-a apelat la soluţia depozitării. Planurile sunt să se construiască mai multe tancuri pentru a depozita până la 1,4 milioane de tone, însă acestea se vor umple la jumătatea lui 2022. Această perspectivă nu prea îndepărtată ridică o nevoie a identificării unei soluţii mai permanente, cea mai la îndemână fiind deversarea apelor reziduale ale centralei în Oceanul Pacific.
Problemele cu o astfel de „soluţie” sunt cât se poate de evidente, distrugerea şi/sau afectarea ecosistemelor din jurul oraşului Fukushima şi chiar a altora aflate în apele Oceanului Pacific. Primii care se opun acestei idei sunt chiar locuitorii din Fukushima, ei argumentând că deversarea apelor reziduale va conduce la distrugerea industriei locale de pescuit.
În acest moment, mai sunt aduse în discuţie alte două opţiuni: injectarea apei la mari adâncimi sau evaporarea acesteia. Dar, după cum explică şi Naoya Sekiya, profesor al Universităţii Tokyo, problema centralei de la Fukushima este una care transcende ştiinţa, în joc fiind bunăstarea oamenilor, animalelor şi a plantelor din zonă. „Atunci când vorbim despre centrala de la Fukushima, întrebarea este dacă prioritizăm lucrările de reconstrucţie în defavoarea oamenilor”, a declarat acesta .
Citeşte şi: