Rusia ar fi testat o rachetă nucleară, iar în timpul experimentului s-a produs o explozie. Locuitorii, sfătuiţi să ia iod
Alţi trei angajaţi ai agenţiei au fost răniţi, suferind inclusiv arsuri, a precizat Rosatom.
Iniţial autorităţile ruse au comunicat că două persoane au decedat, iar şase au fost rănite, în urma „exploziei unui motor de rachetă”, iar în zona oraşului Severodvinsk, aflat în apropierea bazei unde a avut loc accidentul, s-a detectat o creştere a radioactivităţii pentru o perioadă scurtă de timp, însă mesajul a fost şters fără nicio explicaţie.
Potrivit presei ruse, autorităţile au recomandat locuitorilor să consume iod, substanţă folosită pentru atenuarea efectelor expunerii la radiaţii.
Însă există suspiciuni tot mai mari că explozia s-a produs în cursul testării unei rachete nucleare.
Un oficial de rang înalt din cadrul Administraţiei Donald Trump a declarat, sub protecţia anonimatului, că nu poate confirma, dar nici nega, că în cazul accidentului de la Arhangelsk ar fi vorba de o rachetă cu propulsie nucleară.
Preşedintele rus Vladimir Putin a anunţat, în martie 2018, că Rusia a dezvoltat o rachetă cu propulsie nucleară, afirmând că are „rază de acţiune nelimitată” şi este „invincibilă în faţa tuturor sistemelor antiaeriene şi antirachetă existente şi potenţiale”.
Experţi americani suspectează o explozie accidentală şi o emisie de radiaţii în Rusia
Experţii nucleari americani au declarat că suspectează faptul că în timpul testării unei rachete de croazieră cu propulsie nucleară în nordul Rusiei, care a avut loc săptămâna aceasta, s-a produs o explozie accidentală şi o emisie de radiaţii, potrivit publicaţiei The Moscow Times.
Doi experţi au declarat pentru agenţia Reuters că o explozie a unei rachete cu combustibil lichid nu ar putea elibera radiaţii.
Aceştia au afirmat că suspectează că explozia şi emiterea de radiaţii a rezultat dintr-un neajuns în timpul testării unei rachete de croazieră cu propulsie nucleară la o instalaţie din apropierea satului Nionoksa.
„Motoarele rachetor cu combustibil lichid care explodează nu emană radiaţii şi ştim că Rusia lucrează la un fel de propulsie nucleară pentru o rachetă de croazieră”, a declarat Ankit Panda, un expert din cadrul Federaţiei Oamenilor de Ştiinţă din SUA.